Ramsay Hunt nedir? İlyas Yalçıntaş hangi hastalığa yakalandı? Ramsay Hunt sendromu neden olur, belirtileri neler?
"Ramsay Hunt nedir?" sorusu arama motorlarında hız kazandı. Ünlü şarkıcı İlyas Yalçıntaş, bir süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvurdu. Sağlık durumu hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Yalçıntaş, hastalığının teşhis edildiğini ve tedavi sürecine başlandığını söyledi. İşte İlyas Yalçıntaş'ın hastalığı hakkında merak edilenler...
İlyas Yalçıntaş, "Ramsay Hunt" sendromuyla mücadele ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Yalçıntaş'ın hayranları ise hastalığı hakkında sorgulamalar yapmaya başladı. Peki, Ramsay Hunt sendromu nedir, neden olur? İşte cevabı...
"TEDAVİYE BAŞLIYORUM"
İlyas Yalçıntaş, 2014 yılında X Factor Türkiye yarışması ile üne kavuşmuştu. Yalçıntaş, 'Ramsay Hunt' sendromuna yakalandığını duyurdu. Ünlü şarkıcı, haftaya tedaviye başlayacağını açıkladı.
Yalçıntaş, "Yaklaşık 2 aydır bir dizi hastane ve doktor muayenesi sonucu 'Ramsay hunt' sendromuna yakalandığım ortaya çıkmıştır. Bu sıkıntılı süreci nihayet atlatmanın ve rahatsızlığımın tedavisinin olmasını bilmenin mutluluğu içerisindeyim" dedi.
RAMSAY HUNT SENDROMU NEDİR?
AA'nın haberine göre; Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, Ramsay Hunt sendromunun erken tedavisine başlanmadığı takdirde diğer sinirlere ve hatta beyin damarlarına da yayılım olabileceğini kaydetti.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bıçak, Kanadalı şarkıcı Justin Bieber'ın yakalandığı, kulağındaki sinirleri etkileyen Ramsay Hunt Sendromu hakkında açıklamalarda bulundu.
Söz konusu hastalığın iyileşme sürecinin hastalığın şiddeti ve kişinin bağışıklık sistemi ile yakın alakası olduğunu belirten Bıçak, bu süreçte özellikle uygun tedavinin yanı sıra bağışıklığın güçlendirilmesine de önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Bıçak, şunları kaydetti:
'Sinir ganglionlarında yıllarca latent olarak kalan varicella zoster yani suçiçeği virüsünün özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı kişilerde tekrar aktive olması ile gelişen bir hastalıktır. Varicella zoster enfeksiyonunun önemli bir komplikasyonudur. Klasik olarak kulak içinde ve çevresinde vezikül (kabarcık) şeklinde döküntüler, şiddetli kulak ağrısı belirgindir. Aynı tarafta yüz felci, tat almada bozukluk, işitme anormallikleri (kulak çınlaması, seslerin normalden daha yüksek algılanması olan hiperakuzi veya duymada azalma ve göz yaşarması tabloya hakimdir. Denge sinirinin de etkilenmesi nedeniyle baş dönmesi, vertigo ve dengesizliğinde görülebilir. Şiddetli olduğu veya tedavi edilmediği durumlarda diğer sinirlere ve hatta beyin damarlarına da yayılım olabilir.'
Bağışıklık siteminin zayıfladığı aşırı stres, malignite, immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan transplant hastaları gibi kişilerin yanı sıra yaşlılar daha yatkın olduğunu belirten Bıçak, 'Özellikle bu kişilerin bağışıklık sitemini güçlendirilmesine özellikle dikkat etmelidirler. Ağızdan veya damardan alınan ilaç tedavileri ile tedavisi mümkündür ancak yaşın ileri olması, ek kronik hastalıklarının olması tedavi başarısını olumsuz etkiler. Tedavi ne kadar erken başlanırsa yanıt o denli yüksektir.' ifadelerini kullandı.