Dışı çıtır içi sulu bu muhteşem köfte tarifi herkesi mest edecek! İşte meşhur köftecilerin eşsiz sırrı
Köfte, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve birçok kişi tarafından sıkça tüketilir. Ancak köfteyi mükemmel bir lezzete ulaştırmak için dikkat edilmesi gereken bazı sırlar vardır. Meşhur köftecilerin uyguladığı bu sırlar, köftenin daha lezzetli ve doyurucu olmasını sağlar. İşte dışı çıtır içi sulu bu muhteşem köfte tarifi...
Köfteyi mükemmel kıvamına getirebilmek için birçok farklı tarif ve püf nokta denense de, kıyma hazırlama aşaması köftenin lezzetini belirleyen en kritik adımlardan biridir. Kıymanın doğru oranda yağlı olması, baharatlarla uyumlu bir şekilde karıştırılması ve yoğrulması köftenin lezzetini etkileyen temel faktörlerdir.
KÖFTENİZİN SULU KALMASI İÇİN BUNU EKLEYİN!
Birçok kişi tam kıvamında bir köfte hazırlayabilmek için farklı tarifler, püf noktalar deniyor. Özellikle kıymayı hazırlama aşamasındayken köftenin harcını özenle hazırlamaya çalışıyor. Ancak ne kadar dikkat etseniz de köfteler istediğiniz tat ve kıvamda olmayabiliyor. Bunun için farklı alternatifler deneyebilirsiniz. Hazırladığınız köftenin kuru olmaması için iç harcına kuyruk yağı ekleyebilirsiniz. Neredeyse köftecilerin tamamı, kıymayı hazırlarken iç harcına kuyruk yağı eklemeyi ihmal etmiyor. Köftecilerin püf noktası haline gelen bu yöntem köftenin hem daha lezzetli hem de sulu kalmasını sağlıyor. Bunun için iç harca bir kaşık çekilmiş kuyruk yağı eklemeniz yeterli.
Kıyma harcını hazırlamadan önce kıymanızın iki kere çekilmiş olduğundan emin olun. Usta köfteciler, iyi çekilmiş kıymanın çok daha lezzetli sonuçlar vereceğini belirtiyor. Aynı zamanda en iyi köfte çeşidinin de kasap köftesi olduğu söyleniyor. Köfte hazırlarken yoğurma aşamasını uzun tutmak, lezzeti her zaman iki katlıyor. Kıymayı iyice yoğurduktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlenmeye bırakmanız gerekiyor. Bu sayede iç harç sıkılaşarak kendini toparlar. Birçok kişi pratik bir şekilde daha kısa yollardan köfte yapmaya çalışsa da her yiyeceğin kendine has bir yapım aşaması ve bekleme süresi bulunuyor.
Bu nedenle hazırladığınız harcı buzdolabında beklettiğiniz zaman çok daha rahat bir şekilde şekil verebilirsiniz. Dağılmayı önleyen bu işlem, köftenin de daha lezzetli olmasını sağlar.
İnegöl köftesi hazırlayan kişilerin biraz daha erken davranması gerekebilir. Normal köfte harçları 2-3 saat bekletilirken inegöl köftelerinin bir gece boyunca dinlendirilip yoğurulması gerekiyor. Hazırladığınız köftenin kuru olmaması için dikkat edilmesi gereken farklı aşamalar var. Lezzetli ve kuru olmayan bir ıslama köfte için dikkat etmeniz gereken noktalar var.
Köftenin sert ve kuru olmasını önlemek için kıymayı yoğururken içine galeta unu veya ekmek için eklememeniz gerekir. Bu malzemeler, köftenin suyunu emerek kurumasına neden olur. Köfte harcına çeşitli baharatlar veya farklı yiyecekler eklediğinizde daha lezzetli olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bunun yerine köfte harcına yalnızca soğan, baharat ve tuz eklemeyi deneyin.
Köfteyi pişirmeden önce buzdolabında dinlendirmek oldukça önemli. Bu sayede köfteler pişerken dağılmayacak, daha sulu olacak. Pişirme aşamasında kızgın yağ ile birleşen köftenin dışı daha çabuk kızarabilir. Her tarafının aynı anda pişebilmesi için kızgın yağda kızartmamanız. Köftenin içindeki sulu kısmın kurumaması için piştikten hemen sonra servis etmeyin. Bir süre beklettikten sonra tüketime geçerseniz içindeki su kendini toparlayacak ve çok daha lezzetli olacak. gerekiyor. İçinin çiğ kalmaması için orta ateşte çevire çevire pişirebilirsiniz.
Köfteye lezzet katan en önemli sebzelerden biri de maydanozdur. Pişirme işleminin ardından maydanoz ile birlikte servis ederseniz, daha taze bir lezzet sunmuş olursunuz. Maydanozların taze olup olmadığını yeşil renginden anlayabilirsiniz. Özenle seçtiğiniz maydanozları ince ince doğrayarak da iç harca dahil edebilirsiniz.