Diyanet'ten ramazan mesajı! Zekatlar afetzedelere konut için verilebilecek
Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Diyanet mesajında zekat parası ile deprem ve selzedeler için konut yapılabileceğini açıklarken, "Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir." denildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan öncesi A Haber'e konuk oldu. Prof. Dr. Erbaş "Ramazan ayı tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun." dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, "Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir." açıklamasında bulundu.
Başkanlık tarafından yayımlanan mesajda, Din İşleri Yüksek Kuruluna yoğun şekilde depremzedelerin ihtiyaçları ve özellikle kalıcı konut yapımı için zekat verilip verilemeyeceğine yönelik soru geldiği belirtildi.
Konuya ilişkin cevabın kamuoyuyla paylaşıldığı belirtilen mesajda, vatandaşların zekatlarını daha çok ramazan ayında vermeyi tercih ettikleri ifade edildi.
Kurulun 8 Şubat'ta "Depremzedelere zekat verilmesi" ve 15 Şubat'ta da "Afetzedeler için zekat parasıyla barınma yerleri yapılması" konularında açıklama yayımladığı hatırlatılan mesajda, şunlar kaydedildi: "Dolayısıyla deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir. Depremzedelerin ihtiyaçlarını giderme noktasında yapılan yardımları organize etmek için yetkili ve sorumlu kılınan AFAD'ın açtığı özel zekat hesaplarına, Kurulumuzca daha önce yayımlanan açıklamalar çerçevesinde, zekat almaya hak sahibi olan depremzedelere kalıcı konut yapılması için zekatların verilmesi uygundur."
"DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA SADECE ZEKATTAN İBARET DEĞİLDİR"
Ramazanın Kur'an ve ibadet ayı olduğu kadar yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma ayı da olduğu vurgulanan mesajda, Başkanlığın bu yılki temasının "Ramazan ve Dayanışma" olarak belirlendiği kaydedildi.
Mesajda, ramazan ayı boyunca dayanışma bilincini daha güçlü kılacak faaliyetlerin yapılması gerektiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Dinimize göre, dayanışma ve yardımlaşma sorumluluğu sadece zekattan ibaret değildir. Zekat dışındaki infak ve bağışlarla da yardıma muhtaç olanlara ulaşmak ve yaralarını sarmak inancımızın bir gereğidir. İlahi rahmetin yeryüzüne sağanak sağanak indiği ramazanda yapacağımız ibadetlerin ruhlarımıza sükunet, gönüllerimize letafet, kalplerimize ve zihinlerimize feraset kazandırmasını temenni ediyoruz. Bu mübarek mevsimi, ailelerimizin, ülkemizin, İslam aleminin ve bütün insanlığın huzur ve selametine vesile kılmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz."
11 AYIN SULTANI RAMAZAN BAŞLIYOR! DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ A HABER'DE
11 ayın sultanı Ramazan başlıyor. İlk teravih ve ilk sahur bu akşam. A Haber muhabiri Mert Hacıalioğlu'nun konuğu olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş önemli açıklamalarda bulundu. Ali Erbaş, "Ramazan ayı tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun." dedi.
Ali Erbaş'ın canlı yayındaki açıklamaları:
Öncelikle bütün milletimizin ve İslam aleminin Ramazan ayını tebrik ediyorum. Ramazan oruç ayı olmakla birlikte aynı zamanda Kur'an ayıdır. Kur'an-ı Kerim'in içinde indiği bir aydır. İbadetlerin yoğun şekilde yapıldığı bir aydır. Bu akşam Ramazan'ın simgelerinden biri olan teravih namazını kılacağız. Bizler için teravih çok heyecan vericidir. Özellikle genciyle kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla camilerimizin adeta bayram ettiği bir ibadettir.
Mukabelelerimiz başladı. Vatandaşlarımızı camilerimize mukabele dinlemeye davet ediyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun Ramazan ayı tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun. Dayanışmaya her zaman ihtiyacımız var ama bu yıl özellikle büyük bir afet yaşadık. Tarihin gördüğü en büyük afetlerden birisi belki de 1. başımıza geldi. 9 saat ara ile aynı şehirde 7,5 üzerinde 2 büyük deprem oldu. Araştırabildiğimiz kadarıyla uzmanlarına sorduğumuz kadarıyla tarihte böyle bir deprem yok.
13,5 milyon insanın etkilendiği 110 bin kilometrekare yüz ölçüme sahip bir bölgede deprem oldu. Neredeyse İngiltere büyüklüğünde Bulgaristan, Yunanistan büyüklüğünde bir alan depremden etkilendi. Bu sene dayanışmaya daha çok ihtiyacımız var. İslam'ın en önemli emirlerinden bir tanesi Müslümanların birbirleriyle iyi ve kötü zamanlarda her zaman yardımlaşmasıdır. Allah iyilikte ve takvada yardımlaşmayı buyuruyor. Bizim geleneğimizde Ramazan ayı zekatıyla, fitresiyle fıtır sadakasıyla yardımlaşmasıyla öne çıkmış bir aydır.
Çünkü müminlerin iftar ve sahur sofralarında birbirleriyle yardımlaşarak muhtaç durumda olan kardeşlerine yardım etmesi hem Kur'an emri hem sevgili Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'nın emridir. Bütün illerimizde ilçelerimizde inşallah birlik ve beraberlik içerisinde dayanışma ve yardımlaşma içerisinde bu Ramazan'ı en güzel şekilde değerlendirmeye gayret edeceğiz.
Deprem bölgesinde 6 Şubat Pazartesi 04,17'den yani depremi olduğu saatten hemen sonra Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bölgede olduk. Bizzat ben 2. deprem olduğunda Gaziantep'in İslahiye ilçesindeydim. Biz bu kadar erken alana gittik. 4-5 gün deprem olan illeri ilçeleri gezdik kardeşlerimizin acılarını paylaşmaya gayret gösterdik. Şu ana kadar 50 bine yakın hocamız deprem bölgesinde hizmet ettiler. Kurtarma işlerinden cenaze defin işlerine kadar manevi destek hizmetlerine kadar gereken gayreti gösterdik.
Şu anda bölgede bin kadar hocamız manevi destek hizmetini yürütüyor. 500 kadar çadır mescit hazır halde. Çadır kentlerimizde, konteyner kentlerimizde teravihlerimiz kılınacak, mukabeleler okunacak. İftar ve sahur sofraları kurulacak. Deprem yaşanan bütün illerde ilçeler milletimizin yanında olacak. Hem manevi destek hizmetlerinde hem ibadetlerinde yanlarında olacağız. Bizim mobil mutfaklarımız var. Şu ana kadar 4,5 milyon öğün sıcak yemek ikramımız oldu. Bu işlemler bundan sonra da devam edecek. Ramazan içerisinde iftarlar ve sahurlarda ikramlarımız devam edecek. Özellikle deprem bölgesinde çadır kentlerde açmış olduğumuz 4-6 yaş Kur'an kursları ya da Diyanet Çocuk Sınıflarında hocalarımız çocuklarımıza yardımcı olacaklar. Onların din eğitimine katkı sağlama noktasında destek olacaklar.
Türkiye Diyanet Vakfı olarak şu anda kadar bin 600 TIR yardım malzemesi alana ulaştırdık. Bunlar Ramazan'da artarak devam edecek. Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Çadır kentlerde, geçici kentlerde barınaklarda kalan kardeşlerimizin bir an önce kalıcı konutlara kavuşması gerekiyor. Bunun için milletimizin yardımlaşması geriyor. Devletimizin şu anda yaptığı çok büyük faaliyetler var. Kalıcı konutlara geçilebilmesi için zekat mükellefi hayır sahibi cömert insanlarımız var. Onların özel olarak Ramazan ayında zekat vermeyi teamül haline getirmişler. Bizim geleneğimizde vardır. Zekat, İslam'ın en önemli şartlarında bir tanesidir. İslam 5 temel üzerine inşa edilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de zekat hep namazla birlikte anılıyor.
O yüzden zekat mükellefi olan kardeşlerimiz aman ha namaza ne kadar titriyorlarsa oruç tutma ne kadar titiz davranıyorlarsa zekat konusunda da o kadar titiz davransınlar. Ve özellikle afetzede kardeşlerimize kalıcı konut yapma noktasında zekatlarını verebilirler. Buradaki en önemli şart zekat alacak durumda olan kişiye bu konutların yapılıp verilmesidir.