Türkiye'nin en büyük çevre hareketi: Sıfır Atık Projesi
Türkiye yaptığı büyük atılımlarla yeni dünya düzenine her açıdan adapte oluyor. Onlardan biri de Başkan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ve büyük bir başarı ile sürdürülen Sıfır Atık Projesi. Peki, Sıfır Atık Projesi nedir? O süreçte neler yaşandı? Türkiye'ye ne faydalar sağladı? İşte en büyük çevre hareketi "Sıfır Atık" Projesinin hikayesi…
26 Eylül 2017'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" Başkan Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tanıtıldı.
2017'de Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Sıfır Atık Projesi için yola çıkıldı.
Slogan "Gelecek Nesillere Yaşanabilir Bir Türkiye ve Dünya Bırakmak" oldu.
Daha yeşil bir dünya için bilinç oluşturması hedeflendi.
Emine Erdoğan bir konuşmasında "Amaç yaşanabilir bir dünya bırakmak" dedi.
YEŞİL TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK SEFERBERLİK
Mahalli idareler, belediyeler, kamu kurumları projeye destek verdi. Birçok alanda sıfır atık tesisleri kuruldu.
Limanlar, havaalanları, otogarlar, tren garları, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, turizm tesisleri atıklar için geri dönüşüm kutularını yerleştirdi.
Proje kısa sürede Türkiye'nin en büyük çevre hareketine dönüştü.
Kağıdın, metalin, plastiğin, camın, organiğin ayrıştığı ve geri dönüştürüldüğü sıfır atık projesiyle birlikte olumlu sonuçlar geldi.
Proje sayesinde 5 yıllık süreçte atık yönetimi alanında 62,2 milyar liralık tasarruf sağladı.
İŞTE SIFIR ATIK'IN SAĞLADIĞI MAKSİMUM FAYDA
Projenin başlangıcından bu yana; 20,4 milyon ton kağıt-karton, 5,4 milyon ton plastik, 2,3 milyon ton cam, 5,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atık olmak üzere toplamda yaklaşık 33.8 milyon ton geri kazanılabilir atık geri kazandırıldı.
23 Aralık 2022 Sıfır Atık Projesi'nin 5. yılına gelindi.
Geri kazanılan atıklarla 195 bin ailenin bir yıllık enerji kullanımına eşdeğer 530 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı.
2 milyon hanenin bir yıllık su kullanımına eşdeğer 572 milyon metreküp su tasarrufu yapıldı.
1 metre yüksekliğinde 9 bin 288 futbol sahası genişliğine eşdeğer 69 milyon metreküp depolama alanından da tasarruf edildi.
Yıllık bazda 850 bin aracın trafikten çekilmesine denk 3.9 milyon ton sera gazı salımı engellendi.
1.95 milyon dekarlık orman alanına eşdeğer 347 milyon ağaç kesilmesi önlendi.
98 milyon araç deposuna eşdeğer 87 milyon varil petrol ile 650 milyon ton hammaddeden tasarruf sağlandı.
2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 27.2'ye çıktı. Hedef 2023'te yüzde 35'e, 2035'te ise 60'a ulaşmak.
Emine Erdoğan bu süreçte, Sıfır Atık Projesi'ni yaygınlaştırılması ve yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi için yoğun mesai harcadı.
Türkiye'nin dört bir yanında zirvelere katıldı. farkındalık oluşturmak için birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğu, tüketimin arttığı ve iklim krizinin kendini göstermeye başladığı bu dönemde, Sıfır Atık Projesi önce, Türkiye'de hemen hemen herkesin hayatına girdi, ardından sınırları aştı.
Emine Erdoğan'a çalışmalarından dolayı birçok uluslararası ödül verildi.
Emine Erdoğan, sıfır atık projesi başta olmak üzere çevreye ilişkin çalışmalara katkılarından dolayı Birleşmiş milletler kalkınma programı Türkiye ofisi tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eylem Ödülü'ne layık görüldü.
Diğer yandan Erdoğan'a sosyal projeler, eğitim, çevre ve insani yardım alanlarında Müslüman kadınlara verilen "Uluslararası Müslüman Kadınlar Başarı ve Topluma Katkı Ödülü" takdim edildi.
Öte taraftan ABD'deki temasları çerçevesinde Başkan Erdoğan'a eşlik eden eşi Emine Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde bir araya geldi.
İkili, burada iklim kriziyle mücadele kapsamında 'Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı imzaladı.
"DÜNYADA YENİ BİR BAŞLANGIÇ"
Burada konuşan Emine Erdoğan, Bu görüşmeden çıkan sinerjiyle somut adımlar atma kararı alarak tarihi bir metni imzaladık. İmzaladığımız iyi niyet beyanının, dünyada yeni bir başlangıç olacağına yürekten inanıyorum." ifadelerine yer verdi.
Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hazırlanan 'Küresel Atık İyi Niyet Beyanı'na ilk iki günde 18 devletin lider eşi imza attı.
BM'DEN KARAR
Ve ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu aldığı kararla, 30 Mart'ı 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' olarak ilan etti.
"NE GEREKİYORSA ORTAYA KOYMAYA TÜRKİYE OLARAK HAZIRIZ"
Öte taraftan 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni'nde hitap eden ve kritik mesajlar veren Emine Erdoğan, "Buradan bir müjdeyi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde ülkemiz tarafından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunulan sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için 'Sıfır Atık' uygulamalarının teşvik edilmesi konulu karar tasarısı 105 ülkenin eş sunuculuğunda oy birliği kabul edildi. Bu karar ile 2023 yılı itibariyle 30 Mart tarihi dünyanın her yerinde Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak kutlanacak. Bu tarihi kararın bir diğer sonucu olarak Birleşmiş Milletler bünyesinde ve ülkemiz girişimleriyle bir Sıfır Atık danışma kurulu kurulması için de çalışmalara başladık. Sıfır Atık konusundaki tecrübelerimizi dileyen her ülkeyle paylaşmaya Sıfır Atık'ı küresel bir harekete dönüştürmek için ne gerekiyorsa ortaya koymaya Türkiye olarak hazırız" dedi.
SIRADA SIFIR ATIK MAVİ PROJESİ
Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye genelindeki deniz ve su varlıkları da var. Bunun için de önemli adımlar atıldı. 2019 yılında Sıfır Atık Mavi Projesi başlatıldı.
10 Haziran 2019'da Emine Erdoğan yaptığı açıklamada, "Sıfır Atık Mavi projemizle mavi vatanı kirlilikten arındırıyoruz" demişti.
Emine Erdoğan, Akdeniz'i korumak için uzun yıllara yayılan ortak bir çabaları olduğunu belirterek, "Kısa zamanda, çöplerinden arındırılmış ve biyo çeşitliliği korunmuş masmavi bir Akdeniz'e kavuşmayı umuyorum." ifadelerine yer verdi.
Atıkları temizlemeyi ve yeni atıkların oluşmasını engellemeyi amaçlayan
Sıfır Atık Mavi Projesi de hızla yaygınlaştı.
Sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve gönüllüler projeyi destekledi.
Yurt genelindeki kıyılardan Haziran 2019 - Ekim 2022 arasında yaklaşık 180 bin ton atık toplandı.
Deniz süpürgesi ile 2,5 ayda, Marmaris ve Fethiye koylarındaki deniz yüzeyinden toplam 13 bin 121 kilogram deniz çöpü toplandı.
Çalışmalar sayesinde mavi bayraklı plajların sayısı arttı.