Sakın çıplak gözle bakmayın! Kalıcı körlüğe sebep olabilir! 25 Ekim Güneş Tutulması için uzmanlardan flaş uyarı
Yılın son tutulması olan Parçalı Güneş Tutulması, 25 Ekim'de yani bugün gerçekleşecek. Türkiye'den de izlenebilecek olan Güneş Tutulması ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Tutulmanın parçalı olacağı için çıplak gözle izlenmemesi gerektiği bildirilirken, teleskop, kamera veya merceğin oraya doğrultulup bakılmasının kalıcı körlüğe sebep olabileceği de açıklandı. Güneş tutulmaları, Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçerek Dünya yüzeyinde hareketli bir gölge bölgesi bırakmasıyla meydana gelir.
Sakın çıplak gözle bakmayın! Kalıcı körlüğe sebep olabilir! Dünya bugün gerçekleşecek Güneş Tutulması'na kilitlendi. Türkiye'den de izlenebilecek 25 Ekim Güneş Tutulması, parçalı tutulma olarak meydana gelecek. Ay, bugünkü tutulmada Güneş'in yarısını örtecek. Uzmanlar ise Güneş Tutulması'nın kesinlikle çıplak gözle izlenmemesi gerektiğini söylüyor. İşte haberin detayları...
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık tutulmanın parçalı olduğunu, bu nedenle kesinlikle çıplak gözle izlenemeyeceğini belirtti.
Özışık, "Çünkü Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur" dedi.
Dr. Özışık, "Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesi. Ay tutulmasında ise olay tersine dönüyor. Ay ile Güneş'in arasına Dünya giriyor ve Ay, Dünya'nın gölgesinde kalıyor. Normalde pırıl pırıl olan dolunay bir anda kırmızı, hatta koyu kırmızı veya gökyüzünden silinecek hale geliyor. Bu tutulmalar, gölgenin neresinde olduğuna bağlı tam veya parçalı olabiliyor ama nerelerden gözlenebildiği de gözlemcinin Dünya üzerinde nerede olduğuna bağlı" diye konuştu.
GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA?
Bir sonraki Güneş Tutulması yani 2022'nin son tutulması 25 Ekim 2022'de parçalı bir güneş tutulması olarak görülecek. Bu tutulma Avrupa'nın bazı bölgelerinden, Batı Asya'dan ve Kuzey-Doğu Afrika'dan izlenebilecek. 2022'nin son tutulması Türkiye'den de izlenebilecek. Parçalı Güneş Tutulması saat 12:40 ile 15:05 arasında görülecek.
Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.
Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla,eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.