Güneş Tutulması ne zaman, hangi gün? 2022 Parçalı Güneş Tutulması Türkiye'den görülecek mi? O saate dikkat!
Güneş Tutulması için meraklı bekleyişte olan vatandaşlar, yılın son tutulmasının hangi tarihte gerçekleşeceğini araştırmaya başladı. Gök olaylarını yakından takip edenler, bu yılki tutulmanın takvimini merak ediyor. Parçalı olarak gerçekleşecek Güneş Tutulması hakkında tüm detaylara ahaber.com.tr'den ulaşabilirsiniz. Peki, Güneş Tutulması ne zaman, hangi gün? 2022 Parçalı Güneş Tutulması Türkiye'den görülecek mi? İşte cevaplar...
Güneş Tutulması ne zaman, hangi gün? Türkiye başta olmak üzere çoğu ülkede gözler Güneş Tutulması'na çevrildi. 2022'nin son tutulması olan Parçalı Güneş Tutulması bu ay gerçekleşecek. Ekim ayının sonlarına yaklaşmamız ile birlitke tutulmanın olacağı tarih araştırılmaya başlandı. Peki, Güneş Tutulması ne zaman, hangi gün? 2022 Parçalı Güneş Tutulması Türkiye'den görülecek mi? İşte merak edilenler...
2022 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?
Parçalı Güneş Tutulması, 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek. 2022'nin son tutulması Türkiye'den de izlenebilecek. Parçalı Güneş tutulması saat 12:40 ile 15:05 arasında görülecek.
Özışık, "Çünkü Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur" dedi.
Dr. Özışık, "Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesi. Ay tutulmasında ise olay tersine dönüyor. Ay ile Güneş'in arasına Dünya giriyor ve Ay, Dünya'nın gölgesinde kalıyor. Normalde pırıl pırıl olan dolunay bir anda kırmızı, hatta koyu kırmızı veya gökyüzünden silinecek hale geliyor. Bu tutulmalar, gölgenin neresinde olduğuna bağlı tam veya parçalı olabiliyor ama nerelerden gözlenebildiği de gözlemcinin Dünya üzerinde nerede olduğuna bağlı" diye konuştu.
Parçalı Güneş tutulması nedeniyle TUG'un Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Bilim ve Toplum Merkezi'nde (BİTOM) gözlem etkinliği de düzenlenecek. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer alacağı etkinliğe, isteyen herkes katılabilecek. TUG uzmanları, önemli gök olayını izlemek için özel filtreli teleskoplar kullanacak.
Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.
Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla,eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.