Ateş çemberi oluşacak! Güneş tutulması ne zaman, hangi gün? 2022 Ekim ayı Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi?
Gök bilimcilerin 'ateş çemberi' olarak adlandırdığı Güneş tutulması için geri sayım başladı. 2022 yılının ikinci Güneş tutulmasını bekleyen vatandaşlar, tutulmanın hangi tarihte gerçekleşeceğini araştııyor. Doğa olaylarını yakından takip eden vatandaşlar, bir yandan da güneş tutulmasının Türkiye'den görülüp görülmeyeceğini merak etmeye başladı. Peki, Güneş tutulması ne zaman, hangi gün? 2022 Ekim ayı Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtı...
Yılın son gök olayı olarak nitelenen parçalı Güneş tutulması, bu ay gerçekleşecek. Gök olaylarını ilgiyle takip eden vatandaşlar, güneş tutulmasının hangi tarihte olacağını ve Türkiye'den izlenip izlenemeyeceğini araştırıyor. Güneş tutulması ile ilgili merak edilenleri yazımızda ele aldık. Peki, Güneş tutulması ne zaman, hangi gün? 2022 Ekim ayı Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi? İşte haberin detayları...
GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, HANGİ GÜN?
2022'nin son güneş tutulması 25 Ekim Salı günü meydana gelecek. Türkiye'den de görülecek parçalı Güneş tutulması saat 12:40 ile 15:05 arasında izlenebilecek.
UZMANLAR ÇIPLAK GÖZLE İZLENMEMESİ İÇİN UYARIDA BULUNDU
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık tutulmanın parçalı olduğunu, bu nedenle kesinlikle çıplak gözle izlenemeyeceğini belirtti.
Özışık, "Çünkü Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur" dedi.
Dr. Özışık, "Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesi. Ay tutulmasında ise olay tersine dönüyor. Ay ile Güneş'in arasına Dünya giriyor ve Ay, Dünya'nın gölgesinde kalıyor. Normalde pırıl pırıl olan dolunay bir anda kırmızı, hatta koyu kırmızı veya gökyüzünden silinecek hale geliyor. Bu tutulmalar, gölgenin neresinde olduğuna bağlı tam veya parçalı olabiliyor ama nerelerden gözlenebildiği de gözlemcinin Dünya üzerinde nerede olduğuna bağlı" diye konuştu.
Parçalı Güneş tutulması nedeniyle TUG'un Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Bilim ve Toplum Merkezi'nde (BİTOM) gözlem etkinliği de düzenlenecek. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer alacağı etkinliğe, isteyen herkes katılabilecek. TUG uzmanları, önemli gök olayını izlemek için özel filtreli teleskoplar kullanacak.
Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.
Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla,eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.