Zekat nasıl hesaplanır, kimlere verilir, kimlere verilmez? Zekat ne zaman verilir? Zekat verme şartları, kimler yükümlüdür?
Tüm illerden vatandaşlar tarafından Zekat ne zaman verilir? Zekat verme şartları, kimler yükümlüdür? Zekat nasıl hesaplanır, kimlere verilir, kimlere verilmez? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu. Ramazan ayı geldi çattı ve 2 Nisan itibariyle başladı, bu özel bolluk ve bereket ayında ibadetlerini yerine getiren İslam dünyası zekat vermenin farz kılındığı kişilerin kimler olduğunu öğrenmek istiyor. İşte tüm bilgiler...
11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı idrak edilmeye başlandı ve Müslüman vatandaşlar zekat ne zaman verilir? Zekat verme şartları, kimler yükümlüdür sorularının yanıtlarını araştırır oldu. Dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin vermesi uygun görülen zekat ile ilgili tüm bilgiler merak ediliyor ve kimlere verilip kimlere verilmediğini öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırmalarını hızlandırıyor. Diyanet'e göre zekat vermenin önemi ve tüm detayları haberimizin içeriğinde yer alıyor.
ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?
Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.
Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan'ı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri gerekir. Çünkü zekât bir kulluk borcudur, borç da bir an önce ödenmelidir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 175, 191-192, 223).
ZEKAT VERME ŞARTLARI, KİMLER YÜKÜMLÜDÜR?
Zekât ibadeti ile ilgili şartlar, zekâtın bir kimseye farz olmasının ve verilen zekâtın geçerli olmasının şartları şeklinde iki ayrı başlık altında ele alınır.
Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması (Kâsânî, Bedâî', II, 4-5) bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte "nisap miktarı" mala sahip olması gerekir. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.
Zekâtın farz olması için ayrıca nisap miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yıl sonunda da nisap miktarını koruması gerekir (Kâsânî, Bedâî', II, 13 vd.; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 73-74). Yıl içerisindeki artış ve düşüşlere itibar edilmez. Zekât bu süre dolmadan önce de verilebilir. (Kâsânî, Bedâî', II, 15).
Zekâtın geçerli olmasının şartlarına gelince, öncelikle "niyet" şarttır. Zekât bir ibadet olduğu için niyetsiz yerine getirilemez (Kâsânî, Bedâî', II, 40; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 88). Ayrıca fakire verilmesi ve teslimi demek olan "temlik" de şarttır (Kâsânî, Bedâî', II, 39). Yemek hazırlayıp yedirmek gibi ibâha denilen yollarla fakire zekât verilmiş olmaz.
ZEKAT NASIL HESAPLANIR?
Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.