Son dakika: Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı vefat etti (Teoman Duralı kimdir?)
Son dakika haberi... Türk felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı 74 yaşında vefat etti. Teoman Duralı son olarak TRT2 ekranlarında 'Felsefe Söyleşileri' programını yapıyordu. Duralı'nın vefat haberi sonrası her kesimden taziye mesajı yayımlandı. Peki, Teoman Duralı kimdir? İşte detaylar...
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Teoman Duralı, 74 yaşında hayatını kaybetti.
Kasım ayında kanser tedavisi nedeniyle 2 kez ameliyat geçiren Duralı, İstanbul'daki evinde yaşamını yitirdi.
DURALI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK
Duralı'nın naaşı, bugün Fatih Camisi'nde ikindi vaktinde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.
Felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Duralı'nın vefatının ardından birçok önemli isim, sosyal medya hesaplarından üzüntülerini dile getirerek, baş sağlığı mesajında bulundu.
Bilim dünyasının önde gelen isimlerinden olan Duralı'nın vefatını Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Değerli dostlar ustamızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun. Makamı ali olsun. Tüm sevenlerine sabır niyaz ediyorum." ifadeleriyle duyurdu.
Yazar Celal Fedai de "Teoman Duralı vefat etmiş. Tahayyül dünyamızın zirvesi Sezai Karakoç'tan sonra tefekkür dünyamızın zirvesi de göçtü. Çağdaş küresel medeniyeti yaşadığımız dünyayı bizim için aşikar etmişti. Büyük kayıp. Başımız sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Makamı ali olsun." dedi.
Prof. Dr. Teoman Duralı, son olarak TRT 2 ekranlarında "Felsefe Söyleşileri" programını yapıyordu.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise "Ülkemizin önemli akademisyen ve fikir adamlarından muhterem Teoman Duralı Hocamız da Hakk'a yürüdü. Menzili mübarek, mekanı cennet, makamı ali, ruhu ila yevm'el kıyame şad ü handan olsun inşallah." mesajını paylaştı.
Yazar Yusuf Kaplan, "Teoman Duralı Hocamız vefat etti. Türkiye beynini kaybetti, düşünce öksüz artık. Önce Sezai Karakoç üstadımız şimdi de Teoman Duralı Hocamız. İnsan inanamıyor. Ama takdir böyle demek ki, Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı ali olsun." ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi.
TAZİYE MESAJLARI
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY'DAN PROF. DR. TEOMAN DURALI İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 74 yaşında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Teoman Duralı için taziye mesajı yayımladı.
Oktay, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Türkiye'nin yetiştirdiği müstesna şahsiyetlerinden, tefekkür dünyamızın önemli ismi Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı Hakk'a yürüdü. Ülkemize yaptığı hizmetler ve çalışmalarıyla geride büyük bir miras bıraktı. Mekanı cennet, makamı ali olsun." ifadelerini kullandı.
İBRAHİM KALIN A HABER'E KONUŞTU
Prof. Dr. Teoman Duralı'nın vefat haberi sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber'e konuştu.
Kalın, "Teoman Duralı, bu ülkenin yetiştirdiği çok nadir insanlardan biriydi, irfanıyla bilgisiyle, hocalığıyla örnek bir insandı. Kendisinden İstanbul Üniversitesi'nde felsefe dersi almak nasip oldu. Felsefeyi sevdiren, anlatırken düşündüren bir hocaydı. Kalemi de güçlüydü. Türkçe'nin ustalarından biriydi. Türkçe'nin felsefe-bilim dili olması için çaba sarf etmiş bir hocamızda. Allah rahmet eylesin Çok büyük bir kayıp. İnşallah eserleriyle yaşamaya devam edecek. İlimi irfanı örnek alınacak bir insan" dedi.
KASIM KÜÇÜKALP VE EJDER OKUMUŞ'TAN A HABER'DE AÇIKLAMA
Yine A Haber canlı yayınına katılan Yazar Prof. Dr. Kasım Küçükalp, "Memleketimizin yetiştirdiği mümtaz bir felsefeciydi" ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Ejder Okumuş ise, "En büyük problemleri göze alabilen bir insandı" şeklinde konuştu.
TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN, PROF. DR. TEOMAN DURALI İÇİN TAZİYE MESAJI
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, vefat eden, bilim dünyasının önde gelen isimlerinden Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Teoman Duralı için taziye mesajı yayımladı.
Şentop, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Fikir dünyamızın özgün ve zirve ismi, akademimizin müstesna hocası Prof. Dr. Teoman Duralı'nın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Milletimize, talebelerine ve ailesine başsağlığı diliyorum. Cenab-ı Allah makamını ali, mekanını cennet eylesin." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Muhterem hocam Teoman Duralı bey ebediyete yürüdü. Aklıyla, kalbiyle, duygusu ve duruşuyla nasıl da güzel bir insandı. Üniversite yıllarımın en güzel derslerini onunla yaptık. İlminden, irfanından her zaman feyiz aldım. Allah gani rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı âli olsun.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Ülkemizin önemli düşünürlerinden gerçek bir münevver ismi, Şaban Teoman Duralı hocamızı kaybettik. Onu hep, bilime katkıları ve yetiştirdiği öğrencileri ile hatırlayacağız. Allah mekanını cennet eylesin.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Acımız büyük. Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı'yı kaybettik. Yersiz, yurtsuz değildi. Yerinin de yurdunun da idrakindeydi ve hep yurdu için tefekkür etti, mücadele verdi. Mekanınız cennet olsun kıymetli Hocam. Biliyoruz ki eserleriniz, fikirleriniz hep yaşayacak…
Esenler Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu: Rahmet-i Rahman'a kavuşan ülkemizin önemli bilim insanlarından, felsefe profesörü Prof. Dr. Teoman Duralı hocamıza Cenab-ı Allah'tan rahmet; ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe: Tefekkür dünyamızdan bir yıldız kaydı. Ülkemizin yetiştirdiği önemli fikir insanlarından Prof. Dr. Teoman Duralı'nın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Yetiştirdiği binlerce öğrenci ve düşünce dünyamıza katkılarıyla unutulmayacak bir insandı. Allah rahmet eylesin.
T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Ömrünü ilme ve talebelerine adayan gerçek bir entelektüel Prof. Dr. Teoman Duralı'nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Mekanı cennet, makamı âli olsun.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Hayatı boyunca felsefeyi yerlileştirmeyi dert edindi, "kültür soykırımına uğramış bir milletiz" diyerek mücadele etti. Son kitap fuarımızın Onur Yazarını Üsküdar'da defalarca ağırladığımız Teoman Duralı Hocamızı kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Acımız büyük. Mekanı cennet olsun.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Büyük bir hayat son buldu. Biyoloji Felsefesi konulu teziyle felsefe doktoru olan, eserleri ve yetiştiği yeni felsefecilerle öncü akademisyenler arasında yer alan PROF. DR. TEOMAN DURALI artık aramızda değil. Kendisine Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.
BAKAN GÜL: BİR ERDEM ANITINI YİTİRMENİN ÜZÜNTÜSÜ İÇİNDEYİZ
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Prof. Dr. Duralı için 'Erdem Anıtı' diyerek, "Düşünce dünyamızın mimarlarından Prof. Dr. Teoman Duralı Hocamız ebediyete göç eyledi. Bir arifi, bir erdem anıtını yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. Eserleri, medeniyetimizi inşa etmeye hep devam edecek. Mekanı cennet olsun" dileğinde bulundu.
BAKAN ÖZER'DEN TAZİYE MESAJI
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Duralı için yayımladığı taziye mesajında şunları söyledi:
"Ülkemizin değerli bilim ve fikir insanlarından Prof.Dr. Teoman Duralı Hocamızın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Değerli hocamıza Allah'tan rahmet; ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun."
KURTULMUŞ: BÜYÜK BİR FELSEFECİ VE YOL GÖSTERİCİYDİ
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise taziye mesajında "Eserleri ve hayatı ile ortaya koyduğu, köklerimiz üzerinden fikren yeniden dirilişimiz mücadelesinde cesaretli duruşuyla gerçek bir mütefekkir, büyük bir felsefeci ve yol göstericiydi. Prof. Dr. Teoman Duralı hocamıza Allah'tan Rahmet ve mağfiret diliyorum. Başımız sağolsun" ifadelerine yer verdi.
ÇELİK: KIYMETLİ BİR FELSEFECİ GÖÇTÜ BU DÜNYADAN
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Duralı için "Fikir namusunun abidelerindendi" diyerek yayımladığı taziye mesajında "Büyük bir alim, kıymetli bir felsefeci göçtü bu dünyadan. İnsanlık biraz daha eksik artık. Teoman Duralı Hocamıza Allah rahmet eylesin. Fikir namusunun abidelerindendi. Mekanı cennet olsun. Fikir çilesiyle yoğrulmuş onurlu duruşu hep bizimle olacak" ifadelerini kaydetti.
TEOMAN DURALI KİMDİR?
Felsefeci, akademisyen, profesör. 7 Şubat 1947 Kozlu / Zonguldak doğumlu. Tam adı Teoman Şaban Duralı. Zonguldak'ta başladığı ilköğrenimini Ankara'da tamamladı ve ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde yaptı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü (1973) bitirdi. 1975 yılında aynı üniversitenin Felsefe Bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı.
"Biyoloji Felsefesine Dair" teziyle felsefe doktoru (1977) oldu. 1978 yılında NATO bursuyla Paris'te biyo-teknoloji seminerlerine katıldı. 1982 yılında yardımcı doçent, aynı yıl biyoloji felsefesi üzerine verdiği tezle doçent, 1988 yılında profesör oldu. 1992-93 yıllarında Kuala Lumpur/Malezya'da, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-97 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)'da misafir öğretim üyesi olarak bulundu.
Yurtdışında değişik zamanlarda inceleme ve araştırma gezileri yaptı. Yurtiçinde ise, asıl görev yeri olan İstanbul Üniversitesinden başka, pek çok üniversitede değişik alanlarda dersler ve konferanslar verdi. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı oldu.
Türkçe, İngilizce ve çeviri makalelerini Felsefe Arkivi, Yazı, Bilim Dergisi, Türk Kültürü, Forum, 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, İlim ve Sanat, Felsefe Konuşmaları, Milli Kültür, Bilim-Felsefe-Tarih, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Yıllığı, Yeni Toplum, Turkish Daily News, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Bülteni, Dergâh, Diplomatik, Yeni Şafak, Zaman, İlâhiyat Fakültesi Dergisi, NQP Türkiye, Gerçek Hayat, İstanbul'daki Anadolu, Eğitimbilim, Altınoluk, Umran, Kutadgubilig dergi, gazete ve yıllıklarında yayımladı. 2000 yılında Çağdaş Küresel Medeniyet adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülünü aldı.
TEOMAN DURALI'NIN ESERLERİ
Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar (1982), Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı (1992), Aristoteles'te Bilim ve Canlılar Sorunu (1995), Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine (1996), A New System of Philosophy-Science frol the Biological Standpoint (1996), Felsefe-Bilime Giriş (1998), Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu (2000), Çağdaş Küresel Medeniyet (2006), Aristoteles'te Bilim ve Canlılar Sorunu (2007), A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint, SorunNedir, Sorun Çağının Anatomisi – Çağımızın Felsefece Teşrihi (Derleyen ve Yayına Hazırlayan: Mehmet Sabri Genç, 2009), Omurgasızlaştırılmış Türklük (2013).