Kimlik ve ehliyette yeni dönem! O zorunluluk ortadan kaldırıldı
Ehliyet ve kimliğini değiştirenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i çipli kimlik kartı, ehliyeti olanların ise yarıdan fazlası yeni tip sürücü belgesi kullanımına geçti. Yeni dönem için çalışmalar bakanlıklar tarafından devam ettirilirken, yeni tip sürücü belgesinin çipli kimlik kartlarına yüklenmesine yönelik "Hayat Kimliğinle Kolay Projesi"ne başvuranların sayısı da açıklandı.
Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i çipli kimlik kartı, ehliyeti olanların ise yarıdan fazlası yeni tip sürücü belgesi kullanımına geçti.
İçişleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Türkiye, yeni tip sürücü belgesiyle 1 Ocak 2016'da tanıştı.
Ülke genelinde 31 milyon 485 bin 730 kişinin ehliyeti bulunurken, bunlardan 17 milyon 499 bin 936'sı yeni tip sürücü belgesi kullanımına geçti. Böylece yeni tip sürücü belgesi kullanma oranı yüzde 55'e ulaştı.
Taklit edilemeyen görsel ve elektronik güvenlik özelliklerine sahip yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımına ilk olarak 14 Mart 2016'da Kırıkkale'de başlandı.
Ülke genelinde yaygınlaştırılan uygulama sonrasında bugüne kadar 66 milyon 149 bin 122 kişiye çipli kimlik kartı verildi. Böylece çipli kimlik kartı alanların oranı Türkiye nüfusunun yüzde yaklaşık 80'ine ulaştı.
Yapılan çalışmalar sonrasında içerisinde çip barındıran polikarbon malzemesiyle sahteciliğin önlendiği ikinci nesil pasaportların kullanımına geçildi. 2 Nisan 2018'den bugüne kadar 4 milyon 173 bin 890 kişiye yeni nesil pasaport verildi. Ülke genelinde pasaport sahibi olan 9 milyon 661 bin 422 kişiden 5 milyon 487 bin 532 ise eski pasaportları kullanmaya devam ediyor. Pasaport sahipleri içerisinde ikinci nesil pasaport kullananların oranı yüzde 57 oldu.
EHLİYETİN KİMLİK KARTINA YÜKLENMESİ ÇALIŞMALARI
Bakanlık, yeni tip sürücü belgesinin çipli kimlik kartlarına yüklenmesine yönelik "Hayat Kimliğinle Kolay Projesi"ni 21 Eylül 2020'de hayata geçirdi.
Vatandaşların yanlarında sürücü belgesi bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıran uygulama kapsamında ise bugüne kadar 1 milyon 684 bin 838 kişi ehliyetini çipli kimlik kartına yükletti.
İşte yeni kimlik ve ehliyet almak için izlemeniz gereken adımlar:
ÖNCE RANDEVU ALIN
Hem ehliyet hem de kimlik yenilemek için ilk yapmanız gereken randevu almak. Bu zorunlu. Randevu için Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz veya 'randevu.nvi.gov.tr' internet adresi üzerinden başvurabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz zaman sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.
DEĞİŞİM ÜCRETİNİ YATIRIN
Randevunuzu aldınız, başvurmaya gideceksiniz. 30 liralık değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
BU BELGELERİ HAZIRLAYIN
Başvuruya giderken yanınızda olması gereken belgeler ise şunlar:
- Nüfus cüzdanınız (Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı...)
-Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf.
-Değişim ücretini ödediğinizi gösteren dekont
YENİSİ 1 GÜNDE ELİNİZDE
Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün, nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz. Yeni kimlik, 1 gün veya en geç 2 gün içinde adresinizde oluyor.
GEÇERLİLİK SÜRESİNE DİKKAT
Yeni çipli kimlik kartının kullanım süresi 10 yıl. Sürenin ne zaman dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin tekrar başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor.
KAYBEDEN 60 LİRA VERİYOR
-Kimlik yenileme: 30 lira.
-Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 30 lira.
-Eskiyen kimliği değiştirme: 30 lira.
-Yeni doğan bebek için 1 ay içinde kimlik çıkarmak ücretsiz.
-Doğumdan itibaren 1 ayın sonunda bebeğin kaydı yapılmamışsa: 30 lira.
-Çipli kimlik kaybedilmişse: 60 lira.
-Eski tip kimlik kaybolursa: 30 lira.