Bartın, Ardahan sahur vakti 2020! 24 Nisan ilk imsak saat kaçta? 2020 Ramazan imsakiyesi iftar ve sahur vakti!
Bartın, Ardahan sahur vakti kaçta? On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in heyecanını yaşayan Bartın, Ardahan halkı imsak ve sahur vakitlerini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2020 Ramazan imsakiyesi ile birlikte imsak ve sahur vakti belli oldu. 2020 Bartın, Ardahan Ramazan imsakiyesine ahaber.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz. Peki, Bartın, Ardahan sahur vakti kaçta? 24 Nisan ilk imsak saat kaçta? İşte 2020 Bartın, Ardahan iftar ve sahur vakti...
Bartın, Ardahan sahur ve iftar vakti saat kaçta? Ramazan, oruç ve Kur'ân ayıdır. Ramazan sabır, şükür, tövbe ve tefekkür ayıdır. Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre, Ramazan ayının ilk gecesi olunca, bir melek şöyle seslenir: "Ey iyilik isteyen! İbadete ve kulluğa gel! Ey kötülük isteyen! Günahlarından vazgeç!" 2020 Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Bartın, Ardahan imsak ve sahur vakitleri araştırılmaya başlandı. Peki, Bartın, Ardahan sahur vakti kaçta? 24 Nisan ilk imsak saat kaçta? İşte 2020 Bartın, Ardahan iftar ve sahur vakti...
BARTIN, ARDAHAN SAHUR VE İFTAR VAKTİ 2020
Ramazan ayının ilk orucuna niyet bu gece edilecek.
24 Nisan Bartın sahur vakti: 04:13
24 Nisan Bartın iftar vakti: 19:48
24 Nisan Ardahan sahur vakti: 03:34
24 Nisan Ardahan iftar vakti: 19:05
BARTIN İMSAKİYE 2020 tıklayınız...
ARDAHAN İMSAKİYE 2020 tıklayınız...
RAMAZAN AYI NEDİR?
Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indiği aydır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "Kadir Gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "On Bir Ayın Sultanı" denilmiştir.
ORUÇ TUTMAKLA YÜKÜMLÜ OLMANIN ŞARTLARI NEDİR?
İslam'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî', II, 87).
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. (Geniş bilgi için bkz. 481ve 484 nolu fetva)
İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.),yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26).
RAMAZAN AYI NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?
Yeryüzünü bir kez daha Ramazan iklimi sardı. Din adamlarına göre Ramazan'ın en önemli özelliklerinden biri "Kur'an ayı" olması...
Kur'an-ı Kerim'i okuyarak anlamaya çalışmak gerekli, paylaşma ve yardımlaşma duyguları ön plana çıkmalı.
Kur'an ile gelen varlık algısının maddi ve manevi geleneksel olarak bütün bir ayın içine sıkıştırılmış hali ramazan. Çünkü Kuran-ı Kerim gerçekten insanlığa bir hidayet ve şifa kaynağıdır hidayet rehberidir o ramazanda nazil olmaya başladığı için bu ay rahmet ayı bereket ayı Kuran ayıdır ondan dolayı da 11 ayın sultanı diye vasıflandırılmıştır. Ramazan ayında Kur'an-ı Kerimin gösterdiği yasak ve emirler bütünüyle toplum hayatına yansıyor. Oruçlu müminler gün boyu aç kalarak sabrı öğreniyor, bedenini dinlendiriyor ve bütün kötülüklerden uzaklaşıyor. Kuran'ı Kerimle haşır neşir olan gönüllerse Allah'ın rahmetiyle kuşanıyor. Ramazan ayını iyi değerlendirmenin yollarından biri de mukabele geleneğini sürdürmek, hatmi şerif yapmak...
Ramazan'da yardımlaşma ve dayanışma duyguları ön plana çıkmalı, fakir fukara gözetilmeli.
Ramazan'ın, birlik ve beraberlik zamanı olduğu da unutulmamalı... Zira iftarıyla sahuruyla, teravihiyle ramazan, müminlerin hep beraber hareket ettiği bir ay.
RAMAZAN'DA SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet Ramazan ayında sahura kalkmak ile ilgili merak edilenlere açıklık getirdi:
"Sahura kalkmamak 'günah' değil. Ama sahur'a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap" denildi. Sahur'da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
"Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder."