21 Aralık en uzun gece nedir? En uzun gecede neler yaşanır, etkileri neler? 21 Aralık kış gündönümü nedir?
Yıl içerisindeki en uzun gece 21 Aralık bu gece yaşanıyor. 21 Aralık kış gündönümü olarak adlandırılıyor. Peki, 21 Aralık en uzun gece nedir? En uzun gece etkileri nelerdir? En uzun gecede neler yaşanır? 21 Aralık kış gündönümü nedir? 21 Aralık kış gündönümü kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı kabul edilmektedir. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor. İşte, 21 Aralık en uzun gece hakkında merak edilenler!
21 Aralık kış gündönümü nedir? 21 Aralık kış gündönümüyle birlikte kuzey yarımkürede en uzun gece, güney yarımkürede ise en uzun gündüz yaşanıyor. En uzun gecede neler yaşanır sorusuna yanıt aranıyor. 21 Aralık en uzun geceye kış gündönümü adı verilmektedir. Peki, kış gündönümü nedir? 21 Aralık en uzun gece nedir? En uzun gece etkileri nelerdir? Kuzey Yarımküre'de kış gündönümü bu yıl 22 Aralık Pazar günü saat 04.19'da gerçekleşecek. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.
21 ARALIK EN UZUN GECE NEDİR?
21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Bu nedenle 21 Aralık tarihinde en uzun geceyi yaşayacağız.
GÜNDÖNÜMÜ NE DEMEK?
Gündönümü yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı zamanı anlatır.
Yaz gündönümü 21 Haziran tarihinde gerçekleşir. 21 Haziran yılın en uzun gününün yaşandığı zamandır. 21 Aralık ise Kış gündönümüdür. Bu tarihte ise yılın en uzun gecesini yaşarız. Bu aynı zamanda gündüzün de en kısa olduğu gündür. 21 Aralık'ta güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzarken, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih aynı zamanda kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.
KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?
21 Aralık gecesini yaşadıktan sonra kış gündönümü ile birlikte geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlayacak. Yani sabah ve akşam yaşadığımız karanlık, günlerin uzaması ile birlikte yerini aydınlığa bırakmaya başlayacak. Günlerin uzaması 21 Haziran yaz gündönümüne kadar sürecek.
GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKSLAR
21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
21 ARALIK'TA NELER YAŞANIYOR?
a. Kuzey Yarım Küre
Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 43°06' lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.
Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer.
Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar.
b. Güney Yarım Küre
Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne 90° lik açı ile gelir. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi'nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar, gündüzler gecelerden uzundur. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Oğlak Dönencesi'nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.
Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.
EN UZUN GECE ETKİLERİ NELERDİR?
Bugün 21 Aralık, yani yılın en uzun gecesi yaşanacak. Karanlıkta güne başlamanın depresyonu tetiklediğini belirten uzmanların bu geceye yönelik uyarı ve önerileri var.
Kış saatine geçişin uygulanmamasıyla gün ışığından yeterince faydalanamıyoruz. Güne karanlıkta başlama ve karanlıkta geçirilen sürenin uzunluğu ise insan psikolojisini olumsuz etkiliyor, depresyona bile yol açabiliyor.
Karanlığın olumsuz etkisine dikkat çeken uzmanlardan bir uyarı da yılın en uzun gecesinin yaşandığı 21 Aralık için geldi.
Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Funda Şensoy, yılın en uzun gecesini yaşamanın metabolizma açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Şensoy, çevresel faktörlerin metabolizma üzerinde yarattığı bu olumsuzlukları, beslenmede dikkat edilecek bazı noktalarla atlatmanın mümkün olduğu görüşünde.