Tüm binalar için zorunlu! Enerji kimlik belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?
Verildiği binanın enerji performansını gösteren enerji kimlik belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi nereden alınır? Türk kanun ve yönetmeliklerine göre zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi alımında son 1 aya girildi. Belgenin bulunmadığı binalarda alım-satım veya kiralama yapılamayacak. Söz konusu belgenin 10 yıl geçerliliği olacak. Enerji Kimlik Belgesi mesken olarak kullanılan binaları kapsıyor. Peki, Enerji Kimlik Belgesi nereden alınır? İşte yanıtı…
Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi nereden alınır? Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ve mesken binalarda kullanılması zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi için vatandaşlar araştırma yapıyor. Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalarda alınması yasal zorunluluk olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasında son 1 aya girildi. EKB olmayan binaların 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılmayacak.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ NEDİR? NASIL ALINIR?
Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen söz konusu belgede, binaların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak gösteriliyor. Söz konusu belgenin on yıl geçerliliği bulunuyor.
Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, kullanım süresi olarak iki yıldan az olan binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.
Ayrıca münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalar EKB almayacak.
Bina sahipleri ve yöneticiler, kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine başvurarak alabiliyor.
Ayrıca EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.