Aşure günü ne zaman? Aşure ne zaman dağıtılacak?
Aşure günü 2019 Muharrem ayında en çok araştırılan konuların başında geliyor. Aşure günü ne zaman? Aşure ne zaman dağıtılacak sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor. Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Hicri takvimde Muharrem ayının 10’uncu gününe denk gelen bu anlamlı günde, aşureler hazırlanacak ve komşular ile dostlara dağıtılacak. Peki, aşure ne zaman dağıtılacak? İşte, aşure günü ne zaman sorusunun yanıtı!
2019 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen aşure günü vatandaşlar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Peki, aşure ne zaman dağıtılacak? Muharrem ayının 10. günü olarak kabul edilen aşure günü, diğer din ve inançlarda da önemli görülen bir gündür. Aşure günü farklı ritüellere göre her yıl tekrar etmektedir. Ancak aşure günü her yıl değişmektedir. Peki, aşure günü bu yıl ne zaman denk geliyor? İşte aşure günü hakkında tüm merak edilenler…
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Muharrem ayı içerisinde yer alan aşure günü 9 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor.
AŞURE GÜNÜ NELER OLDU?
Aşure günü Muharrem ayının en kıymetli gecesi olarak kabul edilmektir. Bu günde birçok duanın kabul olduğu bilinen bu günde çeşitli hadiseler meydana gelmiş ve tüm dualar kabul olmuştur.
1- İslam peygamberi Hz. Muhammed'in torunu ve aynı zamanda Hz. Ali'nin oğlu olan Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişi Kerbela'da Yezid'in ordusu tarafından katledildi.
2- Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi.
3- Hz. İdris'in göğe yükseltilmesi.
4- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması.
5- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması.
6- Hz. Yakub'un oğlu Hz.Yusuf'la kavuşması
7- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi.
8- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye bölmesi.
9- Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulması.
10- Hz. İsa'nın Doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi.
AŞURE VE AŞURE GÜNÜ NEDİR?
Arapça'da 10 anlamına gelen "aşara" kelimesinden türetilen aşure, Sami diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Aşure, Ermeniler'de"anuş-abur" şeklinde adlandırılırken Ortodoks Hristiyanlarda "koliva"olarak adlandırılmıştır.
Muharrem ayının 10. günü olarak kabul edilen aşure günü, diğer din ve inançlarda da önemli görülen bir gündür. Aşure günü farklı ritüellere göre her yıl tekrar etmektedir. Ancak aşure günü her yıl değişmektedir. İslami inanca göre Nuh tufanının 10. günü Nuh Peygamber elinde kalan son malzemeler ile bu yemeği yapmıştır.
40 farklı malzemeden hazırlanan aşurenin temel malzemesi buğdaydır. Bu 40 malzemenin içinde herhangi bir hayvansal gıda yer almamaktadır.
AŞURE NASIL YAPILIR?
Aşure için gerekli malzemeler
Buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir gibi bakliyat ve yemişlerin harmanlanması ile hazırlanan yiyeceğe "aşure" adı veriliyor.
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru üzüm
6 adet incir
6 adet kayısı
6 su bardağı şeker
3 tek karanfil (cezvede bir taşım kaynatılıp suyu dökülmüş)
Tarçın
Ceviz içi
Bir gece öncesinden buğday, fasulye ve nohut ayrı ayrı ıslatılır. Buğday iyice piştikten sonra ayrı ayrı pişirilmiş nohut ve fasulye de katılarak bir süre daha kaynatılır. Şeker ve yıkanmış üzüm ilave edilir. Küçük doğranmış incir, kayısı eklenir. Beş dakika daha pişirdikten sonra karanfil karışıma dâhil edilir. Pişen aşure sıcak sıcak kâselere alınır. Üzeri ceviz ve tarçın ile süslenir.
Türkiye'nin hemen her yöresinde yapılan aşurenin içindeki malzemeler de yöreden yöreye değişir. Buna göre bakla, börülce, mısır gibi malzemeler katıldığı gibi üstüne de nar ve susam da eklendiği görülür. Bazı yörelerde aşure pekmezle tatlandırılır.