Teşrik tekbiri ne zaman biter? Teşrik tekbiri kazası var mı?
Kurban Bayramı’nda getirilen teşrik tekbiri ne zaman biter? Kurban Bayramı’nda son günlere girildi ancak vatandaşlar ibadetlerini yerine getirmek istiyor. Bu nedenle teşrik tekbiri ne zaman biter sorusuna yanıt aranıyor. Arefe gününden başlayarak çekilmeye başlanan teşrik tekbirinin önemi büyüktür. Peki, teşrik tekbiri kazası var mı? Teşrik tekbiri “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur” anlamına gelir. İşte, teşrik tekbiri ne zaman biter sorusunun yanıtı!
Teşrik tekbiri ne zaman biter? 2019 Kurban Bayramı tüm huzuru ve faziletiyle idrak ediliyor. Kurban Bayramı'nda yapılması gereken ibadetlerden birisi olan teşrik tekbiri de vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, teşrik tekbiri ne zaman biter? Teşrik tekbiri kazası var mı? Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü Mina'da kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında "eyyam-ı teşrik / teşrik günleri" denilmiştir. İşte, teşrik tekbirinin son günü hakkında merak edilenler!
TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BİTER?
Kurban Bayramı'nda sabah namazının ardından söylenmeye başlanan teşrik tekbiri, bayramın 4.günü ikindi namazına kadar söylenebilir.
TEŞRİK TEKBİRİ VACİP MİDİR?
Teşrik tekbiri, mükellef olan her Müslüman'ın üzerine vaciptir. Teşrik tekbiri, Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farz namazların akabinde okunur. Yani Arefe günü (10 Ağustos Cumartesi) okunmaya başlanan teşrik tekbiri bayramın 4. günü (14 Ağustos Çarşamba) okunur ve bu şekilde toplam 23 vakit okunmuş olunur.
Teşrik tekbiri, sola selam verdikten hemen sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan okunması gerekmektedir.
Teşrik tekbiri: Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd"
Teşrik tekbiri anlamı: Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Allah'tan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Hamd Allah'a mahsustur.
TEŞRİK GÜNLERİ VE TEKBİRLERİNİN SUBUTİ
Nübeyşe el-Hüzeli (Radıyallâhu Anh)den yapılan rivayette, Rasûlullâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz'in şöyle buyurduğu bildirilmiştir: ''Teşrik günleri, yeme, içme ve Azîz, Celîl olan Allah'ı anma günleridir.''
Nitekim İbnu Abbas (Radıyallâhu Anhumâ)nın şöyle dediğini Buhârî nakletmektedir: ''Kur'ân'da, 'Allah (Celle Celâluhû)ı belli günlerde/sayılı günlerde anın' ayetleri teşrik günlerine işarettir.''
İbnu Ömer (Radıyallâhu Anhumâ) ile Ebu Hureyre (Radıyallâhu Anh) da Zilhicce'nin ilk on gününde çarşı, pazara çıkıp tekbir getirirler ve halk da onlara katılarak tekbir getirirdi. Hazreti Ömer (Radıyallâhu Anh) de Mina'da bulunduğu çadırda yüksek sesle tekbir getirir ve mescid ehli onun tekbir sesini işitir, böylece onlar da ona katılıp tekbir getirirlerdi. Aynı zamanda çarşı-pazarda olanlar da bu tekbire katılarak seslerini yükseltirlerdi. O kadar ki, yükselen tekbir sesleri Mina'yı çınlatırdı.
TEŞRİK TEKBİRİ NASIL BAŞLADI?
Rivâyet olunur ki, Hazreti İbrahim (Aleyhisselâm) Hazreti İsmail (Aleyhisselâm)ı boğazlamak maksadıyla yere yatırıp da hazırlıklara başladığında Cebrail (Aleyhisselâm) yanında koç bulunduğu bir halde harekete geçti ve Hazreti İbrahim (Aleyhisselâm)ın bıçağı vurmaması için "Allahu ekber, Allahu ekber" diye tekbir getirdi. Bunu duyan Hazreti İbrahim (Aleyhisselâm) da başını kaldırıp semaya baktığında koçu görmesi üzerine: "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" dedi. Hazreti İsmail (Aleyhisselâm) ise buna: "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" şeklinde mukabele etti ve teşrik tekbirleri böylece sabit olmuş oldu.
ADETLİYKEN TEŞRİK TEKBİRİ GETİRİLİR Mİ?
Teşrik günlerinde adetli olan hanımlar teşrik tekbiri getirmekle mükellef değildir.Teşrik tekbiri arefe günü sabah namazından itibaren Bayramın 4.günü ikindi namazına kadar namaz ile mükellef olan kadın erkek her müslümanın getirmesi vacip olan tekbirdir.Adetli olan hanımlar bu vakitlerdeki namazlar ile mükellef olmadığından teşrik tekbiri getirmekle de mükellef değildir.Getirmedikleri taktirde bir yükümlülükleri yoktur.Bayramdan sonra temizlendikleri zamanda kaza etmeleri gerekmez.
Ancak bunun dışında diledikleri zaman adetli iken her hangi bir vakitte tekbir getirmelerinde bir sakınca yoktur.
TEŞRİK TEKBİRİNİN KAZASI VAR MIDIR?
Teşrik tekbiri almayı unutan kimse; kahkahayla gülmek, dünya kelamı konuşmak, bir şey yemek veya o mahalden ayrılmak gibi, namazla tekbir arasını herhangi bir şekilde ayırmış olursa, tekbir ondan sakıt olur. Teşrik tekbiri hanefi mezhebine göre kaza edilir ama diğer üç mezhebe göre sünnet olduğu için kaza edilmez.