Muharrem ayına kaç gün kaldı? 2019 Aşure ayı ne zaman?
İslam aleminde büyük kıymeti olan Muharrem ayı için sayılı zaman kaldı. Binlerce Müslüman, Muharrem ayının ne zaman olduğunu yoğun şekilde araştırıyor. Peygamberlerin hayatında önemli gelişmelerin yaşandığı ay olarak bilinen Muharrem ayı halk arasında Aşure ayı olarak da biliniyor. Muharrem ayına girildiğinde Müslümanlar aşure dağıtıyor. Peki, Muharrem ayına kaç gün kaldı? 2019 Aşure ayı ne zaman? İşte detaylar...
Muharrem ayı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Ramazan Bayramı'nın ardından Kurban Bayramı da geldi çattı. Kurban Bayramı'na birkaç gün kala binlerce kişi Muharrem ayı ile ilgili detayları araştırıyor. İslamiyette önemli bir yer tutan Muharrem ayında aşureler dağıtııyor. Müslümanların özel önem verdiği aylardan olan Muharrem ayı için artık çok kısa bir süre kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini günler takviminde konuya dair bilgi verildi Peki, Muharrem ayına kaç gün kaldı? 2019 Aşure ayı ne zaman? İşte Muharrem ayı ile ilgili merak edilenler...
MUHARREM AYINA KAÇ GÜN KALDI?
Muharrem ayı için geri sayım sürüyor. Peygamberlerin hayatında önemli gelişmelerin olduğu ay olarak bilinen Muharrem ayına 23 gün kaldı. Muharrem ayı Hicri takvime göre yıl başına denk geliyor. Ülkemizin kullandığı miladi takvime göre ise 31 Ağustos'ta Muharrem ayına girilecek.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
Muharrem ayı içerisinde aşureler dağıtılıyor. Aşurenin dağıtıldığı güne halk arasında, 'Aşure Günü' deniyor. Aşure gününün ne zaman olduğu da merak konusu. Muharrem ayı içerisinde aşurelerin dağıtılacağı gün 9 Eylül olarak görülüyor. Bilgiler Diyanet'in dini günler takviminde yer alıyor.
MUHARREM AYININ FAZİLETİ
Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenabı Allahın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır.
Hicret, Muharrem ve Aşura "Sevgili peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicretinin gerçekleştiği ve rahmet peygamberinin "Allah'ın ayı" olarak nitelendirdiği Muharrem ayı süresince idrak edilecek. Peygamber Efendimiz (sav), Muharrem ayının faziletlerine işaret etmiş, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu belirterek ashabına aşure gününde bir gün öncesi veya sonrası ile birlikte oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım" buyurmuştur. Peygamberimiz, hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.
AŞURE GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?
– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir,
– Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
– Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,
– Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,
– Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,
– Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,
– Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,
– Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,
– Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
– Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.