Hadi ipucu 22 Nisan: Gündökümü, Günlerin Tortusu, Yazılı Günler kitaplarının yazarı kimdir? 20.30 hadi
Hadi ipucu 22 Nisan yayına verildi. Canlı bilgi yarışması Hadi bu akşam 20.30'da başlayacak. Hadi 20.30'da ünlü bir yazarımızın ismini soruyor. Türk edebiyatında önemli bir yeri olan yazar, "Gündökümü, Günlerin Tortusu, Yazılı Günler" gibi eşsiz eserler bırakmıştır. Peki, bu yazarın kim olduğunu biliyor musunuz? İşte 20.30 hadi ipucu sorusu...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 22.04.2019 | 17:31
Hadi ipucu 22 Nisan yayınlandı. Canlı bilgi yarışması hadi her akşam olduğu gibi 20.30'da karşımızda olacak. Değişik ipucu soruları ile hem yarışmacılarının işini kolaylaştıran hem de ilginç bilgiler öğreten hadi bugün ünlü bir yazrın ismini soruyor. "Gündökümü", "Günlerin Tortusu" ve "Yazılı Günler" kitaplarının sahibini tanıyor musunuz? İşte 20.30 hadi ipucu...
HADİ İPUCU 22 NİSAN (20.30 HADİ)
Hadi ipucu 22 Nisan için beklenen açıklama instagram üzerinden yapıldı. Hadi instagram hesabından yapılan açıklamada; "Hadi bu akşam 20.30'da! Bugün sizlere kendine has üslubu ve özgünlüğüyle Türk öykücülüğünün en önemli isimlerinden biri haline gelmeyi başarmış bir yazarı soruyoruz sevgili hadiciler. Peki "Gündökümü", "Günlerin Tortusu" ve "Yazılı Günler" adlı eserlerin sahibi desek?" denildi. Peki, Gündökümü, Günlerin Tortusu, Yazılı Günler kitaplarının yazarı kimdir? İşte 20.30 hadi ipucu sorusu ve cevabı
Soru: Gündökümü, Günlerin Tortusu, Yazılı Günler kitaplarının yazarı kimdir?
Cevap: TOMRİS UYAR
TOMRİS UYAR KİMDİR?
Tomris, 15 Mart 1941'de, Celile Hanım ve Ali Fuat Bey'in kızı olarak dünyaya geldi. Annesi de babası da hukukçuydu. İkisi de edebiyata ayrı düşkündü. Babasının şiir kitapları ve annesinin çevirileri arasında geçen, şaşılmayacak bir sona doğru giden enfes bir çocukluktu onunki.
Eğitim hayatına Taksim'deki Yeni Kolej'de başladı. Ortaokulda ise, İngiliz High School'da idi. Ardından Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ne başladı ve buradan 1961'de mezun oldu. Üniversite zamanı geldiğinde, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü tercih etti. Tercihinde etkili olansa, öykü yazmaya çoktan gönlünü kaptırmış olmasıydı.
Tomris, gönlüne ilk öykü yazma isteği düştüğünde lise sıralarındaydı. Çocukluğundan beri annesinden, babasından genlerine kodlanan yazarlık, kanını sulandırmaya başlamıştı. Kalbinde yeni bir heyecan dolanıyordu artık.
Tüm lise ve üniversite yıllarını, ilk öykü denemeleriyle geçirdikten sonra Tomris bu sefer de çeviri denemelerine başladı. Öykü yazmaya profesyonel bir şekilde başlamadan önce Türkçeye en ince ayrıntısına kadar hakim olmak istiyordu. Çeviriler de mükemmellik yolundaki zevkli egzersizleriydi.
1962'de, hala bir üniversite öğrencisiyken ilk çevirisi Şekerden Bebek'i (Tagore) tamamladığında, bu çeviri, Varlık dergisinde yayımlandı. Tomris, aileden gelen sevgiyle bir edebiyat tutkunu, bir öykü sevici, nice güzel işler yapacağının muhakkak farkında olmalıydı…
Onlarınki kolej aşkıydı. Şair Ülkü Tamer ile kısa sürede evlendiler; nasıl da gençtiler. Artık o, Tomris Tamer'di. İlk çevirisini yaptığı sırada da evliydi.
Onların aşkı, ancak ölüm ayırır cinstendi aslında. O talihsiz olay yaşanmasa, belki de gerçekten ölene dek sürecekti. Tamer çiftinin dünyalar güzeli bir kızı oldu. Ona Ekin adını verdiler. Ancak Ekin henüz birkaç aylıkken sütten boğuldu. Bir daha toparlanamadılar. Onları gerçekten de bir ölüm ayırmıştı…