Aşık Veysel sözleri! Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir? Aşık Veysel'in mezarı nerede?
Aşık Veysel sözleri! Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir? Binlerce kişi büyük halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun 46'ncı ölüm yıldönümünde bu aramaları yapıyor. Son halk ozanı olan Aşık Veysel birçok şiir ve sözü geride bıraktı. Sevenleri Aşık Veysel'i sözleriyle yad ediyor. Peki, Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir?, Aşık Veysel'in mezarı nerede? İşte en güzel Aşık Veysel sözleri!
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 21.03.2019 | 12:41
Aşık Veysel Şatıroğlu vefatının 46'ncı yıldönümünde anılıyor. Son halk ozanı olarak bilinen Aşık Veysel'in ölüm yıldönümünde binlerce kişi saygı ve özlem dileğini paylaşımları ile bildiriyor. Aşık Veysel hakkında çok daha fazla bilgi edinmek isteyenler ise, 'Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir? Aşık Veysel'in hayatı' aramalarını yapıyor. Büyük halk ozanı Aşık Veysel'in en güzel sözleri ve hayatından kesitleri sizler için derledik. İşte Aşık Veysel sözleri ve 'Aşık Veysel kimdir?' sorusunun yanıtı...
AŞIK VEYSEL SÖZLERİ
- Taş olsam yandım idi. Toprak oldum da dayandım.
- Şu geniş dünyaya sığmayan gönül, şimdi bir odaya kapandı kaldı.
- Cahil insan gül ise de koklama.
- Dünyaya gelmemde maksat ne idi: Bir sadık dost.
- Ne varise sende bende Aynı varlık her bedende Yarın mezara girende Sen toksun da ben açmıyım.
- Güzelliğin ön para etmez bu bendeki aşk olmasa.
- Bir yar için diyar diyar dolandım. Yoruldum da Çamlıbel'e yaslandım. Irmak oldum çalkalandım bulandım. Duruldum da Çamlıbel'e yaslandım. Gahi gönül oldum yüksekten uçtum. Ferhat oldum aşk uğrunda çalıştım. İrenk irenk çiçeklere karıştım. Dirildim de Çamlıbel'e yaslandım.
- Ben bir insanoğlu sen bir dut dalı. Ben babamı sen ustanı unutma
- Seversin, alırsın, karın olur / Seversin, alamazsın, karasevdalın olur.
- Benim sana verebileceğim çok bir şey yok aslında. Çay var içersen, Ben var seversen, Yol var gidersen.
- Allah birdir Peygamber Hak. Rabbül alemindir mutlak. Senlik benlik nedir bırak. Söyleyim geldi sırası. Kürt'ü Türk'ü ve Çerkes'i. Hep Adem'in oğlu kızı. Beraberce şehit gazi. Yanlış var mı ve neresi?
- Ben bir insanoğlu sen bir dut dalı. Ben babamı sen ustanı unutma.
- Sen bilmezsin.. O bilmez.. Hiç kimse bilmez, bilemez.. Hatta Ben bile. Bir tek paşa gönlüm bilir.
- Veysel gönülden ayrılmaz. Kahi bilir kahi bilmez. Yalan dünya yarsız olmaz. İster saçı sırma gönül.
- Mecnun gibi dolanıyorum çöllerde. Hayal beni yeldiriyor yel gibi. Ah çeker ağlarım gurbet ellerde. Durmaz akar gözüm yaşı sel gibi.
- Bu alemi gören sensin. Yok gözünde perde senin. Haksıza yol veren sensin. Yok mu suçun burada senin?
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU KİMDİR?
Aşık Veysel Şatıroğlu, 25 Ekim 1884 tarihinde Sivas'da dünyaya geldi.
Ailesinin kendisinden önce doğan iki kızını kaybetmesine sebep olan çiçek hastalığı, Aşık Veysel'i de vurdu ve henüz yedi yaşında sol gözünü kaybetti.
Sol gözünün ardından, geçirdiği bir kaza sonucu sağ gözünü de kaybeden Veysel, babasının hediye ettiği bir bağlama sayesinde, henüz genç yaşlarında müzikle tanıştı.
Babasının yakın arkadaşı Aşık Ala tarafından eğitilen Aşık Veysel, bu eğitim esnasında Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Dertli gibi büyük halk ozanlarının eserlerini öğrendi.
Veysel Şatıroğlu, I. Dünya Savaşı başladıktan sonra etrafındaki herkesin cepheye gitmesiyle iyice yalnız kalmıştı. Bu dönemde dertleştiği tek dostu sazıydı. Kendini iyice müziğe veren Aşık Veysel, savaş sona erdikten sonra Esma isimli biriyle evlendirildi. Bu evlilikten iki çocuğu oldu. Oğlunu eşi yanındayken, kızını da eşi onu terk ettikten sonra kaybetti.
Folk edebiyatının hak ettiği değere gelmesi ve folk eserlerinin kaybolmaması için uğraşan Ahmet Kutsi Tacer, Aşık Veysel'in eserlerini kaleme alan ilk kişidir.
Tacer tarafından aldığı davetiye ile Köy Enstütüleri'nde saz hocası olarak çalışmaya başlayan Aşık Veysel, Arifiye, Çifteler, Kastamonu ve Akpınar'da eğitim verdi.
1965 senesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından müziğe katkılardan dolayı kendisine maaş bağlandı.
Aşık Veysel, 21 Mart 1973 tarihinde, doğduğu köy olan Şarkışla, Sivas'da hayatını kaybetti.