Hadi ipucu 18 Mart: Ankar dağları civarındaki Nemrut Dağı hangi ilimizdedir?
Hadi ipucu 18 Mart yayınlandı. Canlı bilgi yarışması hadi 20.30 yarışması ile karşımızda olacak. Hadi ipucu sorusu coğrafya alanından geliyor. Yapılan açıklamada, Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Nemrut Dağı soruldu. Peki, Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı hangi ilimizdedir? İşte hadi ipucu 18 Mart...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 18.03.2019 | 17:36
- Güncelleme Tarihi: 18.03.2019 | 17:38
Hadi ipucu 18 Mart belli oldu. Hadi ipucu sorusu ile ilgili açıklama instagram hesabından geldi. Hadi 12.30 yrışmasında Çanakkale Zaferi'ne atıfta bulunarak, Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki bir anısını sormuştu. Hadi 20.30 yarışması için sorulan soru ise coğrafya alanından geldi. Yapılan açıklamada, "Hadi bu akşam 20.30'da! Bugünkü ipucumuz ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bir bölgeden geliyor hadiciler... Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdan bahsediyoruz. Bu dağ hangi ilimiz sınırları içerisinde acaba?" denildi. Peki, Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı hangi ilimizdedir? İşte hadi ipucu 18 Mart...
HADİ İPUCU 18 MART
Hadi ipucu 20.30 merakla araştırılıyor. Her gün anlık yüzbinlerce kişi tarafından oynanan hadi yarışmasınun ipucu sorusu ve cevabı haberimizde...
Hadi ipucu: Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı hangi ilimizdedir?
Cevap: ADIYAMAN
NEMRUT DAĞI HAKKINDA BİLGİ
Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos'un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarından birisidir. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Doğu terası kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliktedir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.
HADİ ÖĞLEN İPUCU SORUSU İÇİN TIKLAYINIZ!
ADIYAMAN HAKKINDA KISA BİLGİ
Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.Ö. 40.000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.
Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya'ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya'dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.
Adıyaman ili merkezi Orta Fırat bölümü içinde yer alır. Kuzeyde bulunan Çelikhan ile Gerger ilçesinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesine, Batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı ise Akdeniz Bölgesine dahil edilmiştir.
Adıyaman'ın Kuzey kesimi torosların uzantısı olan Malatya dağları ile çevrilidir. Çelikhan, Gerger ve Tut ilçelerinin arazilerinin çoğu dağlıktır. İlin belli başlı dağları; Güneye inildikçe ova nitelikli araziler başlar. Şanlıurfa ve Diyarbakır ile il sınırı oluşturan Fırat Nehri ilin can damarıdır. Gölbaşı, İnekli, Azaplı Abdulharap Gölleri Adıyaman'ın doğal gölleridir. Atatürk Barajının yapılması ile meydana gelen Atatürk Barajı gölü, Adıyaman için adeta deniz niteliğindedir.
Adıyaman karasal bir iklime sahip olduğundan yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuk geçmektedir.