Hızı saatte 120 KM’yi aşan, Beaufort ölçeğine göre en üstte yer alan rüzgarlara ne ad verilir? Hadi 25 Şubat
Hızı saatte 120 KM’yi aşan, Beaufort ölçeğine göre en üstte yer alan rüzgarlara ne ad verilir? Bu soru hadi ipucu sorusu olarak duyurulunca yoğun şekilde aranmaya başlandı. Hadi 20.30 yarışmasında bir adım öne çıkmak isteyenler için ipucunun cevabını hazırladık. İşte hadi 25 Şubat ipucu...
Hadi ipucu sorusu 25 Şubat yayınlandı. Canlı bilgi yarışması hadi 20.30'da başlayacak. Yarışmada öne çıkmak isteyen adaylar hadi ipucu sorusu ve cevabını araştırıyor. Hadi instagram hesabından yapılan açıklamada, "Hava olaylarına ne kadar hakimiz hadiciler? Bugünkü ipucumuz oradan geliyor... Hızı saatte 120 km'yi aşan, Beaufort ölçeğine göre en üst kademede yer alan rüzgarlara ne ad verilir biliyor muyuz?" denildi. Peki, hızı saatte 120 km'yi aşan rüzgarlara ne ad verilir? İşte hadi ipucu sorusu 25 Şubat ve cevabı...
HADİ İPUCU SORUSU 25 ŞUBAT
- Hızı saatte 120 KM'yi aşan, Beaufort ölçeğine göre en üstte yer alan rüzgarlara ne ad verilir?
CEVAP: KASIRGA
KASIRGA NEDİR?
Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr.
Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hariç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sık sık meydana gelir. Ağustos, Eylül aylarında Antiller'de görülür. Batı Büyük Okyanus'unda Tayfun adını alır. Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları, Karayiplerin batısında görülür. Orta Amerika kıyılarının biraz açıklarında Büyük Okyanusunda ve Meksika Körfezi'nde de sık sık rastlanır.
KASIRGA NASIL OLUŞUR?
Atlantikte ortalama yılda yedi kasırga oluştuğundan doğu Büyük Okyanus'ta de yaklaşık aynı sayıda kasırga meydana gelir. 1890-1910 arası çok, 1910-1930 arası az, 1930-1950 arası çok sık kasırga oluşmuştur. Kasırgaların ekseni kuzeybatı yönünde eser. Kasırganın çapı 50–800 km genişliğindedir.
Kasırganın orta kısmı (otağı) sıcaklık normalden 10°-15 °C daha yüksektir. Çünkü, buradaki hava daha az hareketlidir. Yanlardaki yüksek hava basıncından merkezdeki alçak hava basıncına doğru kuvvetli bir hava akımı meydana gelir. Fakat bu iç hava akımı adı verilen oluşumun kuvveti, kısmen de olsa sürtünme ile hafifler. Kasırganın göz ve odak merkezi kısmından dış kısımlara özellikle yukarıya doğru merkezkaç kuvvetleri aracılığıyla bir hava akımı oluşur. Bu bölgede rüzgâr hızı azalır. Deniz seviyesindeki şiddetli siklonik akıma karşı antisiklonik bir akım meydana gelir. Kasırgalar, buharla çalışan basit bir motora benzetilebilir. Kasırgayı hareket ettiren güç, iç hava akımıdır. Hareketini sıcaklık değişiklikleri sağlamaktadır. Mal ve can kaybına sebep olan kasırgalar üzerinde senelerdir çalışmalar yapılmaktadır. Uydular ve diğer meteorolojik izleme aletleri kullanılarak kasırgaların doğuşu, takip ettiği yollar, büyüklüğü ve zararları hakkında yardımcı bilgiler alınmaktadır.