Hadi ipucu sorusu 22 Şubat: Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir, ne anlama gelmektedir?
Hadi ipucu sorusu 22 Şubat yayınlandı. Canlı bilgi yarışması hadi 20.30 yarışması için yaptığı açıklamada, "Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve o dilde ne anlama gelmektedir biliyor muyuz?" denildi. Peki, ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir, ne anlama gelmektedir? İşte hadi ipucu sorusu 22 Şubat ve cevabı...
Hadi ipucu sorusu 22 Şubat için bekleyiş sona erdi. Canlı bilgi yarışması hadi saat 20.30'da başlayacak. Hadi ipucu sorusu için açıklama her zaman olduğu gibi instagramdan yapıldı. Açıklamada, "Hadi bu akşam Golden Rose katkılarıyla 20.30'da! Ödül Golden Rose'dan 15.000 TL. Kadınların makyaj çantalarından ayırmadıkları, dudakları daha da renklendiren olmazsa olmaz kozmetik ürününün ruj olduğunu tahmin ediyoruzdur. Peki, ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve o dilde ne anlama gelmektedir biliyor muyuz?" ifadeleri kullanıldı. Peki, ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve o dilde ne anlama gelmektedir? İşte hadi ipucu sorusu 22 Şubat ve cevabı...
HADİ İPUCU SORUSU 22 ŞUBAT
- Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve o dilde ne anlama gelmektedir?
CEVAP: FRANSIZCA - KIRMIZI RENK ALLIK KELİMESİNDEN TÜREMİŞTİR
RUJ NEDİR?
Ruj, dudağa renk vermesi için kullanılan ve içinde pigmentler, yağlar, balmumu ve yumuşatıcı maddeler içeren bir kozmetik ürünü. Çeşitli renklerde, ışıltılı, simli olabilir. Makyaj ürünlerinin en çok tercih edilen ürünüdür. Ruj kelimesi Fransızcada "kırmızı" anlamına gelen "rouge" kelimesinden gelmektedir. Rujun içinde ozokerit, lanolin ve ceserin mumları, balmumu, kastor yağı, beyaz mineral yağı, lanolin yağı, hidrolenmiş bitkisel yağlar, oleil alkol ve bromo asitler bulunmaktadır. Dünyada her üç kadından biri ruj kullanmaktadır ve hayatı boyunca bir kadın ortalama altı gram ruj yutmaktadır.
RUJ İLE İLGİLİ BİLGİLER
Mezopotamya kadınlarının ruj kullandığına dair önemli kanıtlar vardır. Bundan neredeyse 5000 yıl öncesine dayanan kanıtlarda ruj olarak kullanılan şeyin değerli taşların ezilerek elde edildiği ve dudaklara sürüldüğü bilinmektedir. M.Ö. 3000 yıllarında yaşamış İndus uygarlığı kadınları da dudaklarını kırmızıya boyarlarmış fakat sürülen şeyin formülü hakkında herhangi bir bilgi bulunamamaktadır.
Mısırlılar kırmızı-mor boya, bromite mannite ve iyot kombinesi ile elde ettikleri sıvıyı dudaklarına sürerlermiş. Kleopatranın böcekler ve karıncalar dan yapılan bir ruju kullandığı bilinmektedir. Mısırda ruj kullanımı kraliyet ailesi ve zenginlere aitti.
Orta çağda kilise baskısı nedeniyle ruj yasaklanmıştı. Ruj süren kadınlara kötü kadın muamelesi yapılmaktaydı. Kraliçe Birinci Elizabeth zamanında ruj tekrar moda oldu ve 16. yüzyıldan sonra ruj artık heryerde kullanılmaya başlandı. Avrupa ülkelerinin çoğunda ruj balmumu ve kırmızı boyadan yapılmaktaydı. Kraliçe Birinci Elizabeth sayesinde siyah ruj ingilterede çok moda oldu. Kraliçe Victoria zamanında ise ruj sadece sahne sanatçıları tarafından kullanılmaya başladı.
MODERN RUJUN TARİHÇESİ
Modern ruj 1884 yılında Paris'te görücüye çıktı. Rujlar ipekten yapılmış koruma kesesi içerisinde idi ve hint yağı ve geyik donyağından yapılmaktaydı. 1920 lerde siyah ruj yeniden moda oldu. Sessiz sinema filmlerinin çoğunda oyuncular siyah ruj kullanmışlardı.
1930 lara itilen tüp içerisindeki rujun icatı damga vurdu. Özellile ABD de hemen en çok satılanlar listesinde yer aldı. 1940 yılına kadar bir çok renkte ruj imal edildi.
1940 larda ise dönerek itilen günümüz rujlarının ilk örnekleri icat edildi. O zamanın filmlerinde rol alan kadınların mutlaka ruj ile ilgili bir kaç sahnesi bulunmaktaydı. Dünya Sayaşının sonunda ruj en çok kullanılan makyaj malzemesi olmuştu ve neredeyse her kadının çantasında en az bir tane bulunmaktaydı.