Eleq ipucu sorusu: Japon yapıştırıcısını kazara keşfeden mucit nerelidir? Eleq 30 Ocak
Eleq ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Eleq ipucu sorusu ile ilgili yapılan açıklamada, "942'de Eastman Kodak’ta kimyager olarak çalışırken, Japon yapıştırıcısını kazara keşfeden mucit nerelidir, biliyor musunuz?" ifadeleri kullanıldı. Peki, Japon yapıştırıcısını kazara keşfeden mucit nerelidir? İşte eleq ipucu sorusu ve cevabı...
Eleq ipucu sorusu 30 Ocak yayınlandı. Eleq yarışması bu akşam 20.00'de başlayacak. Her gün onbinlerce kişi tarafından canlı olarak oynanan bilgi yarşmasının bugünkü ipucu sorusu hayli ilginç ve bir o kadar da zor. Eleq ipucu sorusu ile ilgili yapılan açıklamada, "Sevgili eleqseverler bugün nasıllar? 😊 Ülkemizde satışa sunulduğu ilk yıllarda bir pazarlama taktiği olarak ortaya çıktığı düşünülen Japon yakıştırması, zaman içinde isme dönüşmüştür. Peki, 1942'de Eastman Kodak'ta kimyager olarak çalışırken, Japon yapıştırıcısını kazara keşfeden mucit nerelidir, biliyor musunuz?" denildi. Peki, Japon yapıştırıcısını kazara keşfeden mucit nerelidir? Japon yapıştırıcısının mucidi kimdir? İşte detaylar...
ELEQ İPUCU SORUSU 30 OCAK
SORU: Japon yapıştırıcısını kazara keşfeden mucit nerelidir?
CEVAP: ABD
JAPON YAPIŞTIRICISINI KİM BULDU?
Japon yapıştırıcısını Harry Coover isimli ABD vatandaşı bulmuştur.
II. Dünya Savaşı sırasında Eastman Kodak firmasında kimyager olarak çalışan Dr. Coover, 1942 yılında silahların dürbünlerinde ve nişangâhlarında kullanılabilecek şeffaf plastik maddeler üzerinde çalışıyordu. Araştırmalarında, yapısındaki kimyasal gruplar nedeniyle siyanoakrilat olarak bilinen organik bir madde sentezdi. Bulaştığı her yere kolayca yapışan bu madde işine yaramamıştı. Bu nedenle bu ve benzeri maddeler üzerindeki çalışmalarını rafa kaldırdı, hem de yaklaşık dokuz yıllığına. 1951 yılında Fred Joyner ile jet uçaklarında kullanılabilecek dayanıklı bir plastik malzeme üzerinde araştırmalar yapan Coover'ın aklına yıllar önce sentezlediği siyanoakrilat yapılı maddeler geldi. Havadaki nemin de etkisiyle temas ettiği her şeye yapışan bu madde maalesef bu iş için de uygun değildi. Ancak Coover, sentezlediği maddeyi bu defa bir kenara atmak yerine onun kuvvetli bir yapıştırıcı olarak kullanılabileceğini fark etti ve patentini aldı. Böylece siyanoakrilat yapıştırıcılar 1958 yılında ticari ürün olarak raflarda yer almaya başladı.
Bir anda yaygınlaşan bu yapıştırıcıların benzerleri farklı firmalar tarafından üretildi ve piyasadaki Japon yapıştırıcıların sayısı arttı. Bir radyo kanalı piyasadaki süper yapıştırıcılar için bir yarışma düzenlendi. Yarışmada, ucunda bir otomobilin asılı olduğu vinç askısı bu yapıştırıcılar yardımıyla vince tutturulacak ve otomobil havaya kaldırılacaktı. Super Glue markalı yapıştırıcı en başarılı performansı gösterdi. Az bir miktar yapıştırıcı kullanılarak yaklaşık 2 ton ağırlığındaki araç kısa sürede havaya kaldırıldı ve bir süre havada asılı kaldı. Bu yarışmadan sonra kazanan şirketin ürettiği süper yapıştırıcıların ambalajlarında havada asılı duran otomobil resmi kullanılmaya başlandı.
Çözücü içermeyen ve çabuk kuruyan siyanoakrilat yapıştırıcılar hem pratik hem ekonomik olduğu için yaygın olarak kullanılıyor. Bu yapıştırıcılarla plastik, cam, seramik, metal, ahşap, deri, kauçuk gibi farklı yüzeyleri kısa sürede kuvvetli ve düzgün bir şekilde yapıştırmak mümkün. Ancak yapıştırılan yüzeyler polar çözücülere (su, aseton vb.) veya yüksek ısıya maruz kaldıklarında kolayca ayrılabiliyor.