Eleq ipucu sorusu 22 Ocak: Beethoven’ın, hayatı boyunca yazdığı tek operasının adı nedir?
Eleq ipucu sorusu 22 Ocak için bekleyiş sona erdi. Eleq bu akşam saat 20.00'de gerçekleşecek yarışmasının ipucunu her zaman olduğu gibi sosyal medya hesabından duyurdu. Açıklamada, "9 senfonisi, 5 piyano konçertosu olan Beethoven’ın, hayatı boyunca yazdığı tek operasının adını bilen var mı?" denildi. Peki, Beethoven’ın, hayatı boyunca yazdığı tek operasının adı nedir? İşte Eleq ipucu sorusu 22 Ocak...
Eleq ipucu sorusu 22 Ocak belli oldu. Her gün binlerce kişi tarafından canlı olarak oynanan eleq yarışmasının bugünkü ipucu yarışmacıları biraz zorlayacak gibi. Eleq instagram hesabından yapılan açıklamada, "Merhabalar eleqseverler. Alman piyanist ve besteci Ludwig van Beethoven'ı bilmeyenimiz yoktur. Peki 9 senfonisi, 5 piyano konçertosu olan Beethoven'ın, hayatı boyunca yazdığı tek operasının adını bilen var mı?" ifadeleri kullanıldı. Peki, Beethoven'ın, hayatı boyunca yazdığı tek operasının adı nedir? İşte Eleq ipucu 22 Ocak ve cevabı...
ELEQ İPUCU SORUSU 22 OCAK
SORU: Beethoven'ın, hayatı boyunca yazdığı tek operasının adı nedir?
CEVAP: FİDELİO
LUDWİG VAN BEETHOVEN KİMDİR?
Ludwig van Beethoven 17 Aralık 1770 tarihinde Almanya'da dünyaya geldi.
İlk müzik öğretmeni babasıdır. Babasından aldığı eğitimin yanı sıra Gilles van den Eeden'den organ ve Tobias Friedrich Pfeiffer'den klavye dersleri aldı. Franz Rovantini'den ise keman ve viyola dersleri aldı.
Beethoven 5 yaşından itibaren çok yoğun müzik dersleri almaya başladı. Klavye öğretmeni Pfeiffer'in onu gece yatağından kaldırarak zorla dersler verdiği bile oldu.
İlk halka açık konserini 1778 senesinde henüz yedi yaşında iken verdi.
1779 senesinde Beethoven, Christian Gottlob Neefe'den ilk bestecilik derslerini almaya başladı.
1783 senesinde ise Christian Gottlob Neefe'nin yardımıyla ilk bestesini yayınladı.
Sonraları Neefe'nin asistanı olarak çalıştı.
İlk 3 piyano sonatı ( Kurfürst ) 1783 senesinde yayınlanan Beethoven'ın bu muazzam yeteneği başpiskopos Maximilian Friedrich tarafından fark edilerek maddi ve manevi yönden desteklenir.
Beethoven 1787 senesinde Mozart ile tanışıp beraber çalışma umuduyla Viyana'ya gider. Viyana'ya ayak bastıktan sadece iki hafta sonra annesinin rahatsızlandığını haber alır ve hızlı bir şekilde geri dönmek zorunda kalır. Aynı sene annesini kaybeder. Annesinin ölümü üzerine babası da alkol batağına saplanır ve Beethoven küçük kardeşlerinin sorumluluğunu almak zorunda kalır.
Bu zor zamanlarda, seçkin ailelerden biri olan Breuning ailesi ile tanışır. Sıkça Breuning ailesinin evine gider ve ailedeki çocuklara müzik dersleri verir. Aynı günlerde Almanya'nın soylularından Count Ferdinand von Waldstein ile tanışır. Bu tanışma Beethoven'ın maddi açıdan rahatlamasını sağlar. Beethoven daha sonraları maddi destek gördüğü Count Ferdinand adına bir sonat yazacaktır.
Yasal yollara başvurarak alkolik babasının maaşının yarısının kendisine verilmesini sağlar. Bu sayede ailesinin geçimini daha rahat sağlayabilecektir. Aynı zamanda seçkin sarayların orkestralarında viyola çalarak ailesine maddi katkı sağlamaya devam edecektir. Bu sayede Mozart'ın operalarıyla tanışır ve ünlü flüt virtüözü Anton Reichaile arkadaşlık kurar.
VİYANA ZAMANLARI
1792 senesinde Viyana'ya gitti. Burada Joseph Haydn ile çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven'daki üstün yeteneği fark etti ve her konuda kendisine destek oldu.
Beethoven ilk olarak besteci değil, piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı besteler 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan bütün müzisyenleri etkilemiştir.
Beethoven'ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera bestelemiştir. (Fidelio)
Çok titiz çalışan; müziği, ifade gücü ve teknik açıdan çok üst seviyelere taşıyan Beethoven, uzun ve dramatik eserler besteledi. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla klasik müziğin Romantik dönemini başlattı.
Yaşamı boyunca birçok sağlık problemi çekti. 1801 senesinde işitme problemleri yaşamaya başladı ve 1817'de tamamen işitme yetisini kaybetti. İşitme engeli, mesleğini hiçbir şekilde engellemedi. Meşhur 9. senfoniyi işitme engelli olduğu dönemde bestelemiştir.
1827 senesinde dünyaca ünlü bir besteciyken, siroz hastalığından dolayı 56 yaşında hayata veda etti. Cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.