Hadi ipucu sorusu: Drone yarışlarında 'FPV' kısaltması neden kullanılır? 18 Ocak 20.30 Hadi
Hadi ipucu sorusu belli oldu. Soru teknoloji alanından geldi. 30 bin TL ödül verecek olan Hadi yine büyük ilgi görüyor. Hadiciler, ipucunun peşinde. Peki, Drone yarışlarında "FPV" kısaltması neden kullanılır? İşte Hadi ipucu sorusu 18 Ocak ve cevabı...
Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Hadi 18 Ocak 20.30 yarışması için teknoloji alanından bir ipucu belirlendi. Sponsorlu olarak gerçekleştirilecek hadi yarışması 30 bin TL ödül verecek. Ödülü duyan binlerce hadici ipucu sorusunun yanıtını arıyor. Hadi instagram hesabından yapılan açıklamada, "Bu akşamın ipucu teknolojiden geliyor. Teknolojiyi takip eder misin hadici? Eğer takip ediyorsan tam sana bir ipucu geliyor. Drone yarışlarında "FPV"(Birinci Kişi Görüşü) kısaltması ne için kullanılır biliyor musun?" denildi. Peki, Drone yarışlarında 'FPV' kısaltması neden kullanılır? İşte Hadi ipucu sorusu 18 Ocak ve cevabı...
HADİ İPUCU SORUSU 18 OCAK 2019
Soru: Drone yarışlarında 'FPV' kısaltması neden kullanılır?
Cevap: GÖRÜNTÜ AKTARIMI VEYA KİŞİSEL GÖRÜNTÜLEME
FPV NEDİR?
FPV First Person Video veya First Person View'ın kısaltmasıdır. Kullanılan uzaktan kumandalı aracı, doğrudan ona bakarak yani cihazı görerek değil, kamerasından aldığınız görüntüye göre kullanmak anlamına gelir.
Örneğin uçağınızın önüne kamera koyuyorsunuz, daha sonra uçaktan yere aktarılan bu kameranın görüntüsüne göre uçağınızı kumanda ediyorsunuz.
Uçağa bakarak kumanda etmekten daha kolaydır, çünkü uçağın önü her zaman belli, yani size doğru gelirken veya sizden uzaklaşırken açısının değişmesinden etkilenmiyorsunuz. Yönünüzü şaşırma riskiniz daha az oluyor.
Başkalarına ve ekipmanınıza zarar vermemek için uçuş güvenliğini her durumda sağlamanız gerekiyor. Bu şekilde uçağınızı kumanda edebilmeniz için Temel FPV Ekipmanlarına sahip olmanız gerekiyor.
İlk versiyonları cyber-flyer olarak adlandırılan sistemlerde kısa denilebilecek sürede gelişmeler uçakla kalmayıp model helikopterler gemiler arabalar üzerinde de kullanılmaya başlamsı ile oldukça yaygınlaşmıştır. FPV kullanmak pilot luğu zor olan model helikopter yada uçak sistemlerinde pilot gözü ile görüldiği için kişilerin yön koordinasyonunda bozulma olmadığı içinde daha rahat ve keyifli bir uçuş sağlayacaktır.
Alıcı ve Vericidinin gücüne göre ise uzaklaşabileceğiniz sınırlar vardır 500 mt ile 7-8 km arası, bu muhteşem bir deneyim ve tecrübedir. Diğer yönden FPV sistemlerini günümüzde çoğunlukla yukarıdan çekilmek istenen video ve resimler için artık sıklıkla kullanılmaktadır.
FPV işlerinde kullanılan uçaklar gösteri amaçlı kullanılmadığı için genelde EPO denilen kaliteli bir köpükten yada benzeri ürünler kullanılmaktadır. Tabi diğer uçan yüzen yürüyen her model aracada FPV sistemi takılabilir.
İçeriğinde bir kamera ve head track sistemini destekleyen kumandanız ayrıca gözlük kameranız varsa (FPV goggle) kamera servolara bağlanır ve kafa hareketinizle kamerayı yönlendirebilirsiniz.
NASIL ÇALIŞIR?
FPV sistemler : 900Mhz, 1.2Ghz, 1.3Ghz, 2.4Ghz, 5.8Ghz , radyo frekanslarında 5W çıkış gücüne kadar varan oldukça basit sistemlerdir.Analog yayın aktaran bu sistemleri evde üretmek bile mümkün. Her geçen gün yeni ve gelişmiş sistemlerin piyasaya sürülmesi sayesinde artık HD kalitede yayın aktarımı yapan sistemler çok rahat bulunabilmekte. Ülkemizde yeni gelişmekte olan bu sistemlerin büyük bir kısmını yurtdışından kargo vasıtasıyla edinmek mümkün.
TEMEL FPV EKİPMANLARI
FPV ekipmanları iki bölümden oluşuyor. Radyo kontrollü cihazınızda örneğin uçakta kullanacağınız ekipmanlar. Yani hava ekipmanları ve kontrol ederken kullancağınız yer ekipmanları.
Hava ekipmanları: Kamera, video verici, video verici anteni.
Yer ekipmanları: Video alıcı, ekran veya video gözlük, yer ekipmanları için güç kaynağı.
Bunlar temel ekipmanlar, ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin düz, rahatça çevrenizi görebileceğiniz, yerleşim, ağaç veya benzeri engeller olmayan alanda bu temel FPV ekipmanlarıyla 600 ila 1000 metre arası FPV yapabilirsiniz.
UÇUŞ GÜVENLİĞİ
Bulunduğunuz alandan uzaklara gitmek, uçağınızın gözünden çevrenizi gezmek oldukça keyifli. Ama bir o kadarda riskli, o nedenle bazı güvenlik önlemlerine dikkat etmek gerekiyor.
Can güvenliği: Herşeyden önce can güvenliği. FPV uçuşlarını yerleşimden uzak, uçağınızın veya aracınızın düşmesi durumunda kimseye zarar vermeyecek alanlarda yapıyoruz. Bu durumun istisnası yok. Uçağınızın ne kadar yüksekten, nereye düşebileceğini tahmin etme şansınız yok. O nedenle şehir içinde uçmuyoruz.
Yasal konular: Kullandığınız kontrol cihazının ve video ekipmanlarının yasalarca izin verilen frekanslarda olduğundan emin olmanız gerekiyor. Örneğin kumandalarda uzun mesafe için kullanılan bazı frekansları kullanmak için amatör telsiz lisansına ihtiyacınız olabilir. Video için cep telefonları için kullanılan GSM frekansını kullanamazsınız. Bu nedenle güncel yasalara uyduğunuzdan emin olun.
Düşen modeli bulmak: Uçağımız düştü, şimdi ne olacak. Bulabilmemiz için nereye düştüğünü bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle mutlaka yerde video kayıdı yapmanızda fayda var. Düşüş anında video kaydın izleyip uçağın görüntüsünün en son nerede kaybolduğunu görüp bulabilme şansınızı arttırabilirsiniz.
Uçuş güvenliği: Yalnız uçmayın. Mutlaka yanınızda uçağınızı veya modelinizi kalkış ve inişte, hatta sonrasında görebilecek, sizi yönlendirebilecek ve gerektiğinde yardım edebilecek bir arkadaşınız olsun.
Acemilik dönemi: Simulatörle pratik yapmadan normal uçuşlara başlamayın. Tercihan kullanacağınız modeli, simülatör kullanarak şartları gerçekçi veya varsa en zor modda seçerek, hatta rüzgar ekleyerek kullanın. Modelinizi bu şekilde doğru kullanabilir duruma gelmeden normal uçuş yapmayın.
Simülatör çalışırken kalkış ve inişleri her açıdan doğru yapabildiğiniz, havada 8 çizebilir duruma gelmeden bırakmayın. Bunları sorunsuz olarak yapabilir duruma geldikten sonra simülatörde en az 30 saatlik uçuş tecrübesine sahip olmanızı öneriyorum.