Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır? Hadi ipucu 16 Ocak
Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır"? Bu soru bugün gerçekleştirilecek olan zor hadi yarışması öncesi ipucu olarak verildi. Hadi ipucunun belli olmasının ardından yüzbinlerce kişi, "Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte hadi ipucu sorusu 16 Ocak ve cevabı...
Hadi 16 Ocak çarşamba günü saat 20.30'da zor yarışması ile binlerce kişinin karşısına çıkacak. Her gün yüzbinlerce kişi tarafından oynanan hadi yarışmasının ipucu belli oldu. Hadi ipucu olarak, "Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?" sorusu soruldu. Hadi ipucu sorusunun ardından, "Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?" sorusu binlerce kişi tarafından aranıyor. Peki, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır? Takımyıldız nedir? İşte "Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?" sorusunu yanıtı ve Uluslararası Astronomi Birliği hakkında bilgi.
HADİ İPUCU SORUSU: Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?
CEVAP: 88
TAKIMYILDIZ NEDİR?
Takımyıldızı gökte, birbirine göre durumları her zaman aynı kalan, değişmeyen yıldızlar topluluğudur. İnsanoğlu çok eski çağlardan bu yana gökyüzünü gözlemiş, yıldız kürelerini belirli cisimlere ve yaratıklara benzeterek adlandırmıştır. Takımyıldızları Latince birer kelimeyle adlandırılır. Milletler bu isimleri kendi dillerine çevirerek kullanmaktadırlar. Günümüzde gökyüzünde 88 takımyıldızı var olduğu kabul edilmektedir. Modern astronomide artık Uluslararası Astronomi Birliği'nce 44 tanesi kuzey yarımkürede ve diğer 44'ü de güney yarımkürede olmak üzere belirlenmiş 88 adet takımyıldızı bulunuyor. Burada belirtmek gerekir ki, zannedildiği üzere takımyıldızları yalnızca gökyüzündeki yıldızları hayali çizgilerle birleştirmemizden ibaret değillerdir. Gökyüzünde belirlenmiş her bir takımyıldızı belirli ve kesin bir alanı temsil eder. Böylece 88 takımyıldızı bütün gökyüzünü kaplayabilirler. Bu da örneğin herhangi bir galaksinin gökyüzünde nerede bulunduğunu öğrenmek için başta astronomlar olmak üzere bütün gözlemcilere büyük kolaylık sağlar. Zaten, zannedildiği üzere takımyıldızları, yalnızca belirli yıldızların hayali çizgilerle birleştirilmesinden ibaret olsaydı gökyüzünde hatırı sayılır büyüklükte alanlar boş kalacaktı.
ULUSLARARASI ASTRONOMİ BİRLİĞİ NEDİR?
İlk olarak 1922'de İtalya'nın başkenti olan Roma'da ilk uluslararası astronomi birliği genel kurulu toplanmıştır. 48'inci genel kurul toplantısında 2012 yılında Çin'in Beijing kentinde yaparak toplam 48 toplantı gerçekleştirmiştir. Uluslararası astronomi birliği dünya üzerindeki mevcut uzay istasyonlarının elde ettiği verilerin değerlendirilmesi, ortak akıl ilkeleri doğrultusunda veri paylaşma ve yeni gök cisimlerini, gezegenlerini isimlendirme merkezi olarak bilinir.
Bu kurul 2. Dünya savaşı yılları olan 1938-1948 yılları ve savaş halleri dışında her 3 yılda bir toplanır. Elde edilen bulguları karşılaştırıp ve yorumlayarak yeni verilere ulaşmayı hedeflerler. Evrende yapılacak araştırmalar ve meydana gelmesi olağan tehlike durumlarında kurul acil toplantı durumuna geçer ve her istasyon bulgularının paylaşılması istenerek sorunun bir an önce çözülmesi hedeflenir. Tabi elde edilen verilerin hangi oranda ve ne kadarının paylaşıldığı, ülkelerin stratejilerine ve elde edilen verilerin önemine bağlıdır.