Cumhurbaşkanı'nın "Külliye" olarak andığı üniversite A Haber'de
Ahaber.com.tr Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kampüs yerine "Külliye" olarak andığı ilk yükseköğretim kurumu olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ndeydi. Rektör Prof. Dr. Metin Doğan ile YBÜ ve Türkiye'de eğitim üzerine konuştuk.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 19.11.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 20.11.2017 | 21:29
Ankara'da kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, bilim ve teknolojiye katkıda bulunacak, donanımlı bireyler yetiştirmek amacıyla Türkiye'nin 97. ve Ankara'nın 5. devlet üniversitesi olarak 2010 yılında kuruldu. Üniversite ismini, Osmanlı Sultanlarının dördüncüsü ve iyi eğitimli olan Bayezid Han'dan (1360-1403) almaktadır. YBÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, dinamik, çalışkan, sempatik, proaktif bir profil çiziyor. Öğrenci merkezli bir eğitim anlayışı ile yükseköğretime yepyeni bir soluk getirmek üzere yola çıktıklarını belirten Rektör Doğan, "Logomuzda iç içe geçmiş üç kapı var geçmiş gelecek ve bugünü temsil ediyor. Kökü olmayan ağacın gövde, meyve ve yaprağı olmaz. Kendi kültürümüzden beslenerek modern bilimin ışığında projeler üretmemiz gerekir." dedi.
URAP verilerine göre 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler sıralamasında 2. sırada
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa kampüsü değil Merkez Külliyesi deniyor. Buraya neden kampüs değil külliye deniliyor?
Açılış ve temel atma törenimizde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmada; '' Biraz önce Milli Eğitim Bakanımız ile görüştük ve buranın adının külliye olması yönünde bir karar aldık Yıldırım Beyazıt Üniversitesi külliyesi hayırlı olsun'' şeklinde kürsüden açıklama yapmıştır. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin nerede kurulacağına Sayın Cumhurbaşkanımız karar verdi. Burada tarih temel alınarak Ankara Savaşı'nın yaşandığı bölgede kurulması kararı alındı. Ankara Savaşı'nın burada yapılmasından dolayı, Asya'nın ve Avrupa'nın iki süper gücünün savaştığı yerde kurulmuştur.
Esenboğa Merkez Külliyesi'nin mimarisi diğer üniversite binalarına göre çok farklı. Buranın mimarisinde nereden esinlenildi?
Binalarımızın mimarisinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın katkısı ve desteği vardır.
Mimaride tarihi medreseler örnek alındı. Önce mimari planı düşündük sonra imar planı yaptık. Buranın ismi Osmanlı henüz imparatorluk olmadan önce Anadolu'da birliği sağlayan Yıldırım Beyazıt'ın anısına verildi. Mimari yapı tarih ve kültür temel alınarak yapıldı.
Bu Külliye'nin aynı zamanda tarihi ve uluslararası bir anlamı var. Siz üniversite olarak bu tarih ve kültürle ilgili projeler yapıyor musunuz?
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi uluslararası özelliğe sahip bir üniversite. Toplam 17 bin öğrencimiz var ve bunların Bin 700'ü uluslararası öğrenci. Hem geleneğe hem de modern bilme sahip çıkan bir üniversiteyiz.
Uluslararası araştırma üniversitesi olmayı hedefleyen üniversitemizin bakış açısı Türkiye'nin son yıllarda geldiği pozisyonu kavramış ve buna uygun davranmayı kendine görev edinmiştir. Binlerce yıllık milli kültürden gelen tecrübeyi bilim disiplinlerine aktarmaya çalışıyoruz. Uluslararası Orta Doğu sempozyumu, İran Edebiyatında Kadın, Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi, Uluslararası Küresel ve Bölgesel Jeopolitikadaki Kaymaları Anlamak Konulu Kongre gibi projelerimizle bölgesel ve küresel sorunların uluslararası düzeyde tartışıldığı bir üniversite olmayı hedefliyoruz.
Üniversitede yer alan bölümler ve akademik kadronun faaliyet alanları nelerdir?
Faaliyet yapmayı hedeflemiş bir akademik kadromuz olduğunu belirtmek isterim.
İngilizce, Türkçe ve Arapça programlarımız var. Uluslararası kabul edilen bilim dili İngilizcedir. Küresel düzeyde eğitim-öğretim için bizimde İngilizce alt yapısını öğrencilere sağlamamız gerekiyor. Ülke olarak üniversite öncesi eğitimde başarılı değiliz. Bu yüzden programlarımızı İngilizce yaptık. Türkiye'de ilk kez bir Hukuk Fakültesi'nde %30 İngilizce eğitim var. Biz aynı şekilde Tarih bölümüne de %30 İngilizce eğitim ile yabancı dil bilen tarihçiler yetiştirmek istediğimizi belirtmek istiyoruz. Tıp Fakültesi Türkçe ve İngilizce, Siyasal, işletme ve mühendislik Fakülteleri İngilizce eğitim vermektedir. İslami İlimler Fakültesi ise %30 Arapça eğitim vermektedir.
Verilen eğitim yabancı öğrenciler için sizi cazibe merkezi haline getiriyor. Yabancı öğrencilerden çok talep geliyor mu?
YBÜ'yü tercih edecek öğrencilere ne söylemek istersiniz?
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden mezun olan her öğrenci milli kültürüne hâkim Dünya'nın her ülkesinde mesleğini icra edebilecek bilimsel seviyede eğitim alarak mezun olur.
Emre Özcan/Ahaber.com.tr