Zürafaların nesli tükeniyor
Karada yaşayan en uzun hayvan olan zürafaların nesli tehdit altında bulunuyor. Uzmanlar, zürafaları nesli tükenmekte olan türlerin yer aldığı "Kırmızı Liste"de "yok olmaya açık" kategorisine aldı.
Uluslararası Doğayı Koruma Birliğinden (IUCN) yapılan açıklamada, doğal ortamlarının yok olması, yasa dışı avlanma ve Afrika'nın birçok bölgesinde yaşanan iç karışıklıklar gibi nedenlerle 1985 yılında 151-163 bin olan zürafa sayısının 2015'de 97 bin 562'ye gerilediği belirtildi.
IUCN, bugüne kadar korunma statüleri "asgari endişe" düzeyinde görülen zürafaları, dünya çapındaki tehdit altındaki ve nesli tükenmekte olan türlerin yer aldığı "Kırmızı Liste"de "yok olmaya açık" kategorisine aldı. Bu da zürafaların son üç nesilde nüfuslarının yüzde 30 oranında gerilediğini ortaya koyuyor.
Birlik, Meksika'da düzenlenen biyolojik çeşitlilik toplantısında, 35 tür için tehdit seviyesini artırırken, Kırmızı Liste'de yer alan yedi tür için tehdit seviyesini düşürdü.
"SESSİZCE YOK OLUYORLAR"
Zürafaların "Kırmızı Liste"de yer almasına karar veren biyologların oluşturduğu grubun yöneticilerinden Julian Fennessy ve Noelle Kumpel, herkesin filler hakkında endişelendiğini, öte yandan dünyada fil gibi kalın derili hayvanların sayısının zürafalardan dört kat fazla olduğunu ve zürafaların sessizce yok olduğunu vurguladı.
Zürafaları Koruma Fonu'nun yönetiminde de görevli olan Fennessy, insanların zürafaların her yerde yaşadığını sandığını ancak durumun böyle olmadığını söyledi.
AV VE HASTALIK
Bu yıl tehdit seviyesi değişen tek memeli olan zürafaların sayısının azalmasının başlıca nedeninin yaşam alanlarının daralmasına olduğuna dikkati çeken Fennessy, yasa dış avlanma ve hastalıkların bunun ardından geldiğini ifade etti.
Özellikle Orta ve Doğu Afrika'da halkın zürafaların yaşam alanlarını kullanmaya başladığı, bu nedenle bölgedeki zürafaların sayısının azaldığını kaydeden Fennessy, Afrika'nın güneyinde artan zürafa sayısıyla kıtada denge oluştuğunu dile getirdi.
IUCN ayrıca dünya üzerinde 860 bitki ve hayvan türünün yok olduğunu, yaklaşık 13 bin türün de neslinin tükenmekte veya tehdit altında olduğunu açıkladı.