Sevimli dostlar kışa hazır mı
Kimi evde her daim karşınızda, kimisi sokakta gözünüzün içine bakıyor. Havalar soğurken minik dostları korumak için bakın uzmanlar neler öneriyor...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 29.10.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 29.10.2016 | 16:03
Kış, tüm köpek sahipleri için tatsız bir sezon olabilir. Örneğin günlük yürüyüşler yorucu hale gelebilir. Eğer evcilinizi memnun, sağlıklı ve mutlu tutmak istiyorsanız iyi bakmak zorundasınız. Veteriner hekim Neslihan Seçici kışın kedi köpek bakımi için ipuçları verdi.
- Sıcaklık düştüğünde dışarıda hayvan bırakmayın. Yürüyüşlerde, kısa tüylü köpeklere kazak giydirerek daha rahat hissettirebilirsiniz. Rüzgar ve soğuk evcil hayvanınızın hayatını tehdit edebilir. Burunları, kulakları ve pençe yastıkları kalıcı hasar görebilir.
- Araba motorları kontrol edilmeli. Arabayı çalıştırmadan önce; altı kontrol edilmeli hatta kaputa vurularak orada saklanan sokak kedileri uzaklaştırmalı.
ANTİFİRİZE DİKKAT
- Kışın yere dökülmüş antifirizler, kedi ve köpekler yaladıklarında bile ölümcül olabiliyor.
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ
Kışın soğuktan kapalı garajlara sığınan kedi köpekler için egzozlardan çıkan karbon monoksit gazı son derece zararlı ve ölümcül olabilmekte. Garajlarda karbon dedektörleri bulundurulmasında fayda var.
BUZ ERİTEN ÜRÜNLER
Bu kimyasallar kedi köpeklerde zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Mesela tuzların fazla yalanması tuz zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Böyle günlerde dışarı çıkarken ayaklarına patik tarzı koruyucular giydirin.
MUM VE ISITICILAR
Kedi köpekler kışın evlerde yanan mum ve ısıtıcıları kolaylıkla devirebilir. Altlarına elektrikli yataklar koyuyorsanız voltajlarının çok düşük olduğundan emin olun.
SOKAKTAKİLERİ UNUTMAYIN
Sokakta yaşayan kedi köpeklerin durumu evde yaşayanlara göre çok daha zordur. Sığınacak bir yer bulamayanlar donarak ölürken, yiyecek bulamadığı için açlıktan ölenler de oldukça fazla. Hayvanların kürkleri var, onları sıfır derecenin altındaki soğuklardan korumaya yetmiyor. Sert kış günlerinde sokak hayvanlarına yardım ederek hayatlarını kurtarmak için neler yapabilirsiniz?
- Sokağınıza su kabı yerleştirin. Mama ve su kapları plastik olmalıdır. Büyük bir pet şişeyi yarıya keserek iş görecek bir su kabı yapmış olursunuz. Sıcak su koyarak uzun süre içilebilir halde kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Onları doyurun. Yine plastik büyükçe bir şişeyi ikiye keserek işlevsel yemek kapları yapabilirsiniz. Artan yiyecekleri çöpe atmaktansa ayrı bir poşette biriktirin ve sokağın çöp tenekesinden uzak ve arabaların park etmediği bir bölgesine yerleştirin. Bir parça kemikle beraber pişireceğiniz makarna sokak hayvanlarına sandığınızdan daha fazla yarar sağlar.
-Kulübe yapın. Yaşamının sonuna kadar sizinle kalma garantisi veremiyorsanız, sokaktaki hayvanları eve almayın. Zemin katta oturuyorsanız balkonda, varsa bahçenizde sokağınızdaki hayvanlara ev ve kulübe desteği verebilirsiniz.
Pet şişeleri kesip içine su ve yemek artıkları koyarak sokaktaki dostları koruyabilirsiniz.
KÖPEKLER İÇİN TEHLİKELİ GIDALAR
-tatlandırıcılar
-avakado
-alkol
-soğan ve sarımsak
-kahve, çay ve kafein içerenler
-yaş ve kuru üzüm
-süt ve diğer süt ürünleri
-fındık
-çikolata
-abartılı yağlı et ve kemikler
-şeftali, erik, hurma
-çiğ yumurta
-çiğ et ve çiğ balık
-tuz
-şekerli yiyecek ve içecekler
-hamur mayası
-insan ilaçları
-mutfak kiler ürünleri
KEDİLERİN YEMEMESİ GEREKEN BESİNLER
-
ton balığı
- soğan,sarımsak
- süt ve sütlü ürünler
- alkol
- yaş ve kuru üzüm
- kafein
- çikolata
- şeker ve sakız
- yağlı et ve yağlı kemikler
- çiğ yumurta
- çiğ et ve çiğ balık
- köpek maması
- fazla ciğer
- hamur mayası
- insan ilaçları
- mutfak kiler ürünleri