Milli sinemanın çınarı Yücel Çakmaklı kimdir?
"Minyeli Abdullah" filmiyle adını duyuran yönetmen Yücel Çakmaklı, vefatının 7. yılında anılıyor.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 24.08.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 24.08.2016 | 10:00
Çakmaklı, 1937 yılında Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde dünyaya geldi. Lise yıllarında Afyon sinemalarında yer gösterici olarak çalışan yönetmen, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu.
Üniversite sırasında da Taksim-Şan Sineması'nda teşrifatçılık yapan Çakmaklı, işi gereği onlarca kez izlediği bazı filmlerin eleştirilerini yazıp bazı dergilere yolladı.
Askerliğini 1963 yılında yapan Yücel Çakmaklı, "Yeni İstanbul", "Düşünen Adam", "Yeni İstiklal" gibi yayın organlarında bir süre sinema yazarlığı yaptı ve sinema sektörüne Erman Film Stüdyoları'nda asistanlık yaparak girdi.
Aram Gülyüz, Arşevir Alınak, Osman Seden, Orhan Aksoy gibi yönetmenlere yardımcılık yapan Çakmaklı, "Kabe Yolları" isimli belgeseli yönetti.
"Elif Film" şirketini 1969 yılında kuran yönetmen, "milli sinema" akımında, dini değerlere dayalı bir sinema anlayışının gündeme geldiği bir dönemde birçok çalışmaya imza attı.
"Milli sinema" yaklaşımı, Yücel Çakmaklı'nın görüşlerinde ve filmlerinde karşılığını buldu.
Yönetmen, 1975-1990 yılları arası TRT bünyesinde çalışmalarına devam etti ve Prag'da televizyon filmleri arasında ödül alan ilk yapım olan "Çok Sesli Bir Ölüm" gibi kısa hikayelerden, 30-70 dakika arası kısa televizyon filmleri yaptı.
Çakmaklı, Tarık Dursun Kakınç'dan "Denizin Kanı", Tarık Buğra'dan "Küçük Ağa" ve "Kuruluş" gibi romanlardan televizyon dizilerine uyarlamalar da gerçekleştirdi.
Çile (1972), Oğlum Osman (1973), Diriliş (1974), Kızım Ayşe (1974), Memleketim (1974) gibi, melodram sineması içinde değerlendirilebilecek filmlerinde kumarın, alkolün, batı kültürünün ya da burjuva yaşamının yozlaştırdığı, kurtuluşu geleneksel ve dini değerlerde arayan kişilerin öykülerini anlatan Çakmaklı, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Ediz Hun ve Orhan Gencebay gibi çok sevilen isimlerle çalıştı.
Hekimoğlu İsmail'in aynı adlı romanından uyarlanan ve başrollerini Berhan Şimşek'le Perihan Savaş'ın paylaştığı 1989 yapımı "Minyeli Abdullah" filmi, yönetmenin ismini en çok duyuran yapım oldu.
Yönetmen, 2008 tarihinde "Devlet Üstün Hizmet Madalyası"nın ve Kültür Bakanlığı tarafından sinemadaki 50 yıllık hizmetleri dolayısıyla verilen "Emek Ödülü"nün sahibi oldu.
Yücel Çakmaklı, 9 Temmuz 2009'da olduğu baypas ve kalp kapakçığı ameliyatı sonrası iyileşemeyerek, 23 Ağustos 2009'da tedavi gördüğü hastanede 72 yaşındayken hayatını kaybetti.
ÇAKMAKLI'NIN İMZA ATTIĞI FİLMLER
Yücel Çakmaklı, "Bir Adam Yaratmak", "Kızım Ayşe", "Diriliş", "Oğlum Osman", "Birleşen Yollar", "Bişr-i Hafi / Bir Zamanlar Sarhoştu", "Minyeli Abdullah 1-2", "Çile" gibi sinema filmleri ile "Cumbadan Rumbaya", "Kurdoğlu / Osmanlı Bedel İster", "Kuruluş / Osmancık", "Aliş ile Zeynep, "Küçük Ağa", "Hacı Arif Bey", "IV. Murat", "Denizin Kanı" gibi birçok televizyon dizisini izleyiciyle buluşturdu.