Kahveye 'kafein ayarı' geliyor
Kahve türleri, içerdiği kafein oranı belirlenen sınırların altında kalırsa "kafeinsiz" olarak adlandırılacak.
Türk Gıda Kodeksi Kahve ve Kahve Ekstraktları Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğde, "kafeinsiz çiğ çekirdek kahve", kafein miktarı kuru maddede ağırlıkça yüzde 0,1'i geçmeyen kahve olarak tanımlandı.
Kafeinsiz kavrulmuş çekirdek kahve ve kafeinsiz öğütülmüş kahvenin kuru madde esası üzerinden suda çözünen madde miktarı ağırlıkça en az yüzde 22 olacak. Kahvenin öğütülmüş kimyasal özelliklerinden rutubet oranı, ağırlıkça yüzde 5 olacak. Toplam kül miktarı ise önceki tebliğde kuru madde esası üzerinden ağırlıkça en çok yüzde 6,5 iken yeni düzenlemede yüzde 3-6 arasına çekildi.
Kahve ekstraktı, çözünebilir kahve ekstraktı ve çözünebilir kahvede susuz kafein miktarı kahve esaslı kuru madde içeriğinin ağırlıkça yüzde 0,3'ünü aşmıyorsa "kafeinsiz" olarak isimlendirilecek. Çiğ çekirdek kahve, kavrulmuş kahve çekirdeği ve öğütülmüş kahvede kafein miktarı kuru maddede ağırlıkça yüzde 0,1'i aşmıyorsa "kafeinsiz" olarak adlandırılacak.
Ambalajsız ürünler açılır-kapanır tezgah dolaplarında satışa sunulacak
Ürünlerin taşınması ve depolanması, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olacak. Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin piyasaya arz edilen ürünler, satış yerlerinde ürüne dışarıdan teması engelleyecek ancak ürün görselliğine de izin verecek şekilde uygun malzemeden yapılmış açılır-kapanır tezgah dolaplarında muhafaza edilecek.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1 Eylül 2016'ya kadar düzenleme hükümlerine uyum sağlayacak. Bu tarihe kadar bir önceki tebliğ (2006/52) hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.
AA