Türkçe'nin yasak olduğu kafe ilgi görüyor
İzmit Belediyesince kurulan ve sadece İngilizce konuşulan "Speaking Cafe"de, yurt dışına çıkma imkanı bulamayan öğrenci, akademisyen ve vatandaşların pratik yaparak yabancı dilini geliştirmeleri hedefleniyor.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 31.01.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 31.01.2016 | 12:31
Yabancı gönüllülerin ve iyi derecede İngilizce bilen öğretmenlerin hizmet verdiği ve bugüne kadar 70 bin kişinin ziyaret ettiği kafede, 'Global Village' denilen etkinliklerde dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin kültürlerinin büyük kutlaması yapılıyor. Yabancı öğrenciler, şarkı, dans, yemek, kostüm, müzik ve gelenekleri aracılığıyla kültürlerini tanıtıyorlar. Bu kapsamda geçen yıl yaklaşık 50 ülkenin tanıtımı yapıldı.
-İngilizce pratik yapmak isteyenlerin uğrak yeri oldu
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Speaking Cafe'nin, Türkiye'de ilk defa Türkçe konuşulmadan sadece İngilizce konuşularak hizmet veren bir kafe olduğunu söyledi.
Kafenin ana hedefinin İngilizce pratik yaptırmak olduğunu belirten Doğan, okullarda, zaman zaman kurslarda İngilizce öğrenildiğini ancak bunu pratik olarak uygulama alanı bulunamadığında, öğrenileninin teorik olarak kaldığını ve konuşmada zorlanıldığını ifade etti.
Özellikle ilkokuldan itibaren, ortaokul, lise, hatta üniversite ve akademik olarak eğitim yapanların, vatandaş ve iş adamı olarak İngilizcesini geliştirmek isteyenleri de kafede ağırladıklarını anlatan Doğan, Speaking Cafe'nin kafeden ziyade bir eğitim yuvası olduğunu dile getirdi.
-"Çay, kahve siparişleri İngilizce olarak veriliyor"
Doğan, 2011 yılında hizmete sundukları kafeye binlerce insanın geldiğini, çayını kahvesini içerken, gazetesini okurken ve televizyonunu izlerken, zaman zaman yapılan sosyal etkinliklere katıldığını ve İngilizce sohbet ettiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada eğer çay kahve isteyecekseniz, bunu İngilizce olarak söylemeniz gerekiyor. Her masada sözlükler var. Burası sadece bir kafe değil bir anlamda eğitim yuvası. Özellikle ana okulundan itibaren çocuklarımızı burada misafir ediyoruz. Çok ilgi görüyor. Burası, şehrimizde öğrenci olarak, ya da bir başka nedenle bulunan yabancı misafirlerimizin de uğrak yeri. Burada kendilerini daha rahat hissediyorlar."
Kafede kültürel etkinliklerin de yapıldığını, yabancı öğrencilerin kendi ülkelerini İngilizce olarak tanıttıklarını aktaran Doğan, "Burası gençlerin ve kültürlerin buluşma noktası oldu. Son bir yıl içerisinde 50'ye yakın ülkenin tanıtımı yapıldı. Açıldığı günden beri yaklaşık 70 bin misafirimiz kafeden yararlandı. Global Village dediğimiz farklı ülkelerin kültürleri, yemekleri ve gelenekleri tanıtılıyor. Videolardan ülkelinin yerini, özelliklerini tanıtıyorlar. Burada kültürler arası interaktif bir iletişim de var. Bunların vasıtası olan dil konusunda önemli kazanımlar elde ediliyor" şeklinde konuştu.
-"Yurt dışına gitme imkanı olmayanlar bu kafeyi tercih ediyor"
İzmit Belediyesi olarak hayata geçirdikleri bu projenin Türkiye'ye örnek olacağını belirten Doğan, bunu başka belediyelerin de örnek olarak uygulamaya başladığını, diğer belediye başkanlarına tavsiyede bulunduğunu ifade etti.
Speaking Cafe'de çay ve kahvenin ücretsiz olduğunu, bilgisayarlar hizmeti verdiklerini, okuldan sonra gelen öğrencilerin burada ders yaptıklarını anlatan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, şunları kaydetti:
"Burada gönüllülerimiz ve eğitim camiasından hocalarımız var. Burada İngilizce konuşuluyor, Türkçe konuşurlarsa uyarılıyor. Bir kafede nasıl hareket ediliyorsa, burada da aynısı yapılıyor. Herkes dershaneye gidemeyebilir. Herkes Avrupa'ya, Londra'ya gidemeyebilir. Ama buraya gelirse görecek ki, gerçekten o ülkelerde bulunmanın getireceği duyma, görme, zorunlu olarak konuşma ile kazanılan İngilizce pratiğini burada da alabilecek. Buraya ana okulundan itibaren öğrencilerin geliyor olması, hatta öğretmenlerin geliyor olması bizi çok memnun ediyor. Çünkü buradaki uygulama okul başarısını, üniversitedeki akademik çalışmaları olumlu yönde etkiliyor. Çok iyi geri dönüşler alıyoruz."