Masonların yalan hakkı
Masonlar, bazı durumlarda yalan söyleme hakkını kullanır... Örneğin, 'Mason musun?' gibi bir soru karşısında her 'Birader' yalan söyleyebilir... Buna benzer diğer yalanlar da Masonlar için olağandır
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 24.11.2013 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 27.11.2013 | 09:28
Bir Mason bu durumu şöyle açıklıyor: Çünkü 'ben Masonum' demek her bakımdan tam ve mükemmel bir insanım anlamına gelir. Yani biz farklıyız. Her ne kadar kabul etmesek de, Mason olmayanlardan üstün olduğumuzu söylemekte sakınca görmüyorum. Masonlar, kendi kimliğinin açığa çıkması gibi durumların dışında da yalan söyleme hakları vardır. Öyle ki, Loca'nın zor durumda kalacağı her durum için söylenen yalanlar kabul edilir. Ancak Masonların birbirlerine yalan söylemeleri kabul edilmez. Bu durum hiçbir zaman hoş karşılanmaz.Peki Masonların kafatası, kemikler, kılıç, kum ve ateş kullandığı iddiaları doğru mu?
İşte 29. derece bir Masonun bu sorulara verdiği cevap: Elbette doğru. Kafatası her insanın kaçınılmaz sonu olan ölümün sembolü olarak kabul edilmektedir. Mal, mülk, şöhretin geçici olduğu da bir gerçek. Masonluk yoluna giren kişi, ölümünden sonra da anılarda yaşamak istiyorsa hırslarını yenip insanlığın yararına çalışmak zorundadır. Kılıç, Masonlukta sınıf farkı olmadığını anlatır. Bunun doğruluğu hiçbir zaman tartışılmaz. Ateş ise insanların hırslarını ve güçlerini, hemcinslerinin yararına kullanırlarsa dünyaya faydalı olurlar, ama içlerindeki ateş bencilliğe dönüşürse yakar kül eder, anlamındadır. En azından biz buna inanıyoruz. Her Mason da buna inanmak zorundadır. Kum ise birgün toprak olacağımızı ama, geride bırakacağımız eserlerin toprakta kök salarak yarının insanlarına kalacağını simgeler. Bu bazı Masonlar tarafından kabul edilmese de hiçbir zaman dillendirilemez.
FARKLI YÖNTEMLER
Masonlukta çalışma yöntemi kuruluşlar arasında farklılık göstererir. Özgür Masonlar kendi çalışma yöntemlerini kendileri belirlerler ve Masonca düzenlerinin egemenidirler. Kurumsal gücün simgesel temsilcisi büyük üstattır. Tarihten gelen töresel bir ilke uyarınca büyük üstat topluluğun egemenidir.
KARDEŞLİĞİN DOĞASI
Masonların birbirlerini tuttukları, daima destekledikleri doğru mu? Birbirini yakın tanıyan her insan, aynı okulun aynı yıl mezunları, çeşitli kulüplerin üyeleri de birbirlerini tutar ve destekler. Bu son derece olağan bir durum. Biz Masonlar arasında da bu bağ son derece güçlüdür. Biraderler, her kardeşinin daha güçlü olmasını ister.Elinden gelen her türlü yardımı da yapar, yapmak zorundadır. Loca, bu konuda açık olarak bunu desteklemez ama. Her Masonun bildiği bir sırdır aslında yardımlaşma.
YARIN: Mason CEO'nun sözleri