Müslüm Baba İngiliz basınında
59 yaşında hayatını kaybeden Müslüm Gürses, ilginç yaşam öyküsü, şarkıları ve tutkulu hayran kitlesiyle İngiliz Daily Telegraph gazetesine konu oldu.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 19.04.2013 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 19.04.2013 | 10:31
Gürses'in, ülkenin Batı'ya yöneldiği Atatürk sonrası dönemde Doğulu müzik geleneklerinden beslendiği ve bunun sonucunda 1981-82 arasında radyolarda yasaklandığı da belirtildi.
Sanatçının, acıyı tarif ediş biçimiyle kendine genç fanatik bir hayran kitlesi kazandığı anlatıldı. Haberde, caz piyanisti Ayşe Tütüncü'nün, Gürses hayranlarının kendilerini jiletle kesmelerini şöyle anlattığı aktarıldı: "Bazı insanlar çok duygusal olduğundan vücutlarına bir şeyler yapmak ister. Gürses'in hayranları 'Müslüm Baba benim acımı sahneden aktarıyor. Ben de Müslüm için kendimi kesiyorum. Kendimi ona adıyorum' diyor."
Gazete, 1953'te doğan Gürses'in zorluklarla geçen gençlik yıllarına da geniş yer verdi. Gürses'in maddi sıkıntı yaşayan ailesiyle birlikte üç yaşındayken Adana'ya taşındığını hatırlatan yazıda, sanatçının çocukken terzi yamağı ve ayakkabı tamircisi olarak çalıştığı ifade edildi. Sanatçının trajik bir hayatı olduğu anlatılırken, ağabeyinin cinayete kurban gittiği ve annesinin babası tarafından öldürüldüğü anlatıldı. Gürses'in sonraki dönemlerde rock, country ve reggae tarzında şarkılar söylediği de belirtildi.
Veda'sı yok satıyor
MÜSLÜM Gürses'in ölmeden önce kayıtlarını tamamlayıp hastanedeyken "Eğer ölürsem adını 'Veda' koyarsınız" dediği Türk Halk Müziği albümü pazartesi satışa sunuldu. İki saatte tükenen albümün yapımcısı, ikinci baskıyı Türkiye ve yurtdışındaki müzik marketlere gönderdi. Şirket, yoğun talep üzerine üçüncü baskıyı da yaparak beklentiyi karşılamaya çalıştığını belirtti.
SABAH