Ağlatan kayıt
Okul kaydında istenen sağlık raporunu alabilmek için yüzük ve küpelerini sattı.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 06.08.2011 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 06.08.2011 | 16:51
Zonguldak İlköğretim Okulu'ndan mezun olan Berfin Aydın, Seviye Belirleme Sınavı'nda aldığı 357 puan ile yaptığı tercih doğrultusunda Zonguldak Anadolu Kız Meslek Lisesi Yiyecek ve İçecek Bölümü'ne yerleşmeye hak kazandı. Kayıt için okula giden Berfin Aydın'dan, diploma ve nüfus cüzdanının yanında sağlık raporu da istendi. Aydın, sağlık raporunu almak için babasından 4 yıl önce boşanan annesi Nurhan Yalçın ile Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne gitti. Rapor kapsamında istenen 'Akciğer', 'Gaita kültürü', 'Beta (boğaz) kültürü' ve 'Hepatit B' testlerinin ücret karşılığında yapılacağını öğrenen Nurhan Yalçın, sosyal güvencesi olduğu halde para istenmesine tepki gösterdi. Yalçın, rapor için ödeyeceği ücretin testler yapıldıktan sonra belli olacağının söylenmesi üzerine hastaneden ayrıldı.
Memur emeklisi olan eşinden 2007 yılında boşanan, kafe ve lokanta mutfaklarında çalışarak geçimini sağlamaya çalışan Nurhan Yalçın, kızını çok istediği okula kayıt yaptırabilmek için istenen sağlık raporunu almak üzere hastaneye gitti. Girişte 15 lira kayıt parası istenince, rapor için kaç para ödemesi gerektiğini sordu. Yalçın'ın anlattığına göre oradaki görevliler, ödeyeceği miktarın yapılacak testlere göre belli olacağını söyledi.
Ödyeceği paranın miktarını bilmediği ve kızının eğitim yılı başındaki acil masrafları için de para gerektiği için Nurhan Yalçın yüzüğü, küpeleri ve kızının künyesini satmaya karar verdi. Kuyumcuya giden Nurhan Yalçın, künye, yüzük ve küpelerini satarken gözyaşlarını tutamadı. Kuyumcudan aldığı 600 lira ile yeniden aynı hastaneye giden Yalçın, sağlık raporu için gereken paranın 36 lira olduğunu öğrenince yüzük, küpe ve künyeyi sattığına üzüldü.
"ZOR DURUMDA KALDIM"
Nurhan Yalçın, hastaneye girişte kayıt sırasında istenen 15 lirayı verecek parası yokken, testler için ayrıca para istenmesi karşısında zor duruma düştüğünü söyledi. Yalçın, "Sağlık raporu olmasa kızımı okula kayıt yaptıramıyorum. Rapor için hastaneye gittiğimizde ise 15 liralık giriş ücretinin yanında ayrıca para isteniyor. 'Ne kadar ödeyeceğim?' diye soruyorum. 'Bilmiyoruz, testler yapılmadan belli olmaz' diyorlar. Sosyal güvencem olduğu halde ben sağlık raporunu alamıyorum. Başhekimliğe çıkıyorum. Beni Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yönlendiriyorlar. Ben ne yapacağım? 'Çocuğunuzu okutun' diyorlar. Nasıl okutacağız bu şartlarda?" dedi.
Ramazan ayından önce, çalıştığı kafeden parasını alamadığını belirten Nurhan Yalçın, hastaneye gittiğinde hiç parası olmadığını, rapor için ne kadar ödemesi gerektiğini bilmediği için de yanındaki yüzük, küpe ve künyeyi satmak zorunda kaldığını belirtti.
BAŞHEKİM: "MEVZUAT BÖYLE"
Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Çıtlak, mevzuat gereği bu tür sağlık raporları için para alındığını söyledi. Çıtlak, "Sağlık raporu tıbbi bir nedenle istenmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu'na fatura edemiyoruz. Ama tıbbi bir teşhis olursa, o zaman ayrıca ücret söz konusu olmaz. Biz mevzuata uymak zorundayız" dedi.