Çok çiğne, az ye!
Yapılan yeni bir araştırma, lokmalarını daha çok çiğneyerek yiyenlerin daha az kalori aldıklarını gösterdi.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 01.08.2011 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 01.08.2011 | 10:14
Araştırmacılar, daha çok çiğnemenin deneklerin daha az yemelerine yol açıp açmadığına, kan şekeri seviyelerini ve hormonlarını etkileyip etkilemediğine baktılar. Çiğneme miktarıyla, beyne "ne zaman yemeğe başlamak ve ne zaman bitirmek gerektiğini" ileten hormonların seviyesinde bağlantı olduğu saptandı. Daha çok çiğneyenlerde iştah hormonu "ghrelin"in kandaki seviyesinin düşük, iştahı azalttığına inanılan CCK seviyesinin ise yüksek olduğu belirlendi. Lokmalarını 40 kez çiğneyen deneklerin yüzde 12 oranında daha az kalori aldıklarını belirleyen araştırmacılar, bunun da daha az kilo anlamına geldiğini belirttiler.
Washington Üniversitesi Obezite Araştırma Merkezi müdürü Adam Drewnewski, ortalama bir kişinin kalori miktarını yüzde 12 azaltmasının, yılda 11 kilo kaybetmesini sağladığını belirtti. (AA)