Yaz aylarında beyin kanamalarına dikkat
Sıcak havalarda güneşin altında dolaşmanın, yüksek tansiyonu olanlarda beyin kanamalarını tetiklediğini söyleyen doktorlar, "Yazın, öğle saatlerinde denize girmeyin," diye de uyarıyor
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 11.06.2011 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 11.06.2011 | 14:11
ÖĞLE SAATLERİNDE DENİZE GİRMEYİN
PROF. DR. ZİYA AKAR (İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü)
"Yapılan çalışmalarda beyin kanamalarının özellikle mevsim dönümlerinde (bahar ayları) nispeten daha sık olduğu saptanmıştır. Hava basıncı değişiklikleri, sıcaklık artışları şüpheli faktör olarak kabul edilebilir. Beyin kanamasının çeşitli tipleri var: Sıklığı mevsimlere göre artan kanamalar, subaraknoid ve hipertansif kanamalardır. Subaraknoid kanama, yüzde 80 oranında beyin damarlarında meydana gelen anevrizma adını verdiğimiz baloncukların patlamasıyla ortaya çıkar. Hipertansif kanama ise uzun süredir yüksek tansiyon hastası olanlarda görülen kanama. Subaraknoid kanama, normalde beyin omurilik sıvısının dolaştığı beyin zarları arasındaki boşluğa olan bir kanama türü. Rastlanma sıklığı 100 binde beş-sekiz olarak bilinir. 55-60 yaşlarında sıkça görülen bu kanama şeklinin herhangi bir ön bulgusu yok. Hipertansif kanama ise yüksek tansiyon hastalarında görülen beyin dokusu içine olan bir kanamadır. Yüksek tansiyonun en önemli nedeni damar sertliğidir. Damar sertliği diye bilinen ateroskleroz damarların elastikiyetini engelleyerek, yüksek tansiyon ataklarına damarların uyum göstermesini önler. Bu nedenle de tansiyon krizi esnasında bir beyin damarı çatlayarak, kanamaya neden olur. Yaz sıcaklarının yaşanacağı günlerde özellikle hipertansiyon hastalarının tansiyon kontrollerini düzenli ve sıkça yapmalarını, yorucu işlerden özellikle kaçınmalarını önerebiliriz. Sıcaklığın iyice arttığı öğle saatlerinde, özellikle 12:00-16:00 arasında denize girmemelerini, açıkta dolaşmamalarını, aşırı efor sarf etmemelerini tavsiye ederim. Damar sertliğinin sadece beyin damarlarını etkilemediği, aynı zamanda koroner damarlar gibi önemli sistemlerimizi besleyen damarları da etkilediği unutulmamalıdır. Bu nedenle riskli hastaların kardioloji kontrollerini ihmal etmemeleri gereklidir."
SICAKTA DIŞARIYA ÇIKMAYIN
PROF. DR. HAKKI KAYA AKSOY (Acıbadem Bursa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi)
"Sıcaklarda beyin kanamaları artıyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Kılcal damarlardaki bozukluklar, toplar damarlardaki büyüme, beyin kanamalarına neden olabiliyor. Özellikle de yazın sıcaklarda tansiyon yükseliyor, var olan damar anomalisi de kanamaları oluşturuyor. Sırf tansiyon yükselmesiyle de normal kılcal damarlarda kanama olabiliyor. Biz, damar filmleri ya da MR anjiyolarla bu beyin kanamaların hangisinin yüksek tansiyon, hangisinin kılcal damarlardan kaynaklandığını tahmin edebiliyoruz. Çarpma veya darp nedeniyle, uzun süre alkol kullanan kişilerin başlarını sağa sola çarpmaları nedeniyle de beyin kanamaları oluşabiliyor. Yüksek tansiyon sorunu olanların sıcak havalarda güneşin altında kalmamaları gerekir. Hipertansiyon hastalarının, yazın kaplıcaların sıcağından da kendilerini sakınmaları lazım. Vücuttaki dolaşımın yavaşlamaması için tuz ve su kaybına dikkat etmeleri gerekiyor. Günde en az 1.5 litre su içmeleri şart."
Bunlara dikkat edin:
- Güneş ışınlarının etkisinin yüksek olduğu 10.30-15.30 arasında açık havada dolaşmayın.
- Su kaybına karşı bol su için.
- Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun.
- Geniş kenarlı şapka kullanın.
- Koruyucu giysiler giyin.
- Bulutlu günlerde de korunmayı ihmal etmeyin.
SABAH Cumartesi