Acıtır ama zayıflatır!
Vitamin deposu olan acı biber; hem yağ yakımını hızlandırır, hem enerji veren besinlerden biridir...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 29.05.2011 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 29.05.2011 | 09:58
BİLİMSEL VERİLERLE DESTEKLİ
1986 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada, acı biberin temel maddesi olan kapsasin'in deney hayvanlarının enerji metabolizması üzerine etkileri araştırılmış. Hayvanların karın zarına kapsaisin enjekte edilmiş ve sonuç olarak oksijen kullanımlarının arttığı kanıtlanmış. Hayvanların solunum hızı ve karbonhidrat yakımlarının da arttığı ortaya konulmuş.
FAZLASI ZARARLI OLABİLİR
Geçen sene yapılan ve 'Obesite' isimli bilimsel dergide yayınlanan bir çalışmada ise farelerde, diyetle alınan kapsasin'in obesiteye bağlı insülin direncini ve karaciğer yağlanmasını azalttığı saptandı. 'British Journal of Nutrition' isimli bilimsel dergideki bir başka araştırmada ise, kırmızı acı biberin iştahı dengelediği ve fazla yağ alımını engellediğine dair bir sonuç çıkarılmış. Bu bizim alıştığımız 'acı biber iştah açar' tezini de çürütmekte. Fareler üzerinde yapılan bir başka deneyde de acı biber tüketiminin deney hayvanlarının 'yüzme kapasitesini ve dayanıklılığını' ve böbrek üstü bezinden 'kategolamin' dediğimiz, enerji tüketimini ve yağ yakımını artıran hormonların salınımını artırdığı kanaatine varılmış.
ACI BİBER ÜLSER YAPMAZ
Tüm bu verilere dayanarak, kilolarınızdan kurtulmak ve metabolizmanızı canlandırmak için öğünlerinize 'acı biberi' ekleyin, elbette dozunda. Acı biberin mide ülseri yaptığı yaygın görüşünün doğru olmadığını da belirtmek istiyorum. Acı biber ülser yapmaz, eğer var olan bir mide ülseri varsa, tahriş eder.
TAKVİM