"Hürrem'in gücü doğduğu topraklardan"
Osmanlı İmparatorluğu'nda validelerin ve padişah eşlerinin devlet yönetiminde etkilerinin güçlenmesi şeklinde kendini gösteren 'kadınlar saltanatı' geleneği, onun adıyla anılıyor.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, bir Ukraynalı kadının gücünü anlatan televizyon dizisinin bu kadar popüler olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde haremdeki çekişmeleri konu alan 'Muhteşem Yüzyıl' adlı televizyon dizisini izlemediğini, ancak dizinin Türkiye'de ilgiyle izlendiğini gördüğünü belirten Büyükelçi, Hürrem Sultan hakkında verilen bilgilerin ve anlatılan efsanelerin çoğunun aslında gerçek olmadığını söyledi. Korsunsky, "Anlatılanlar daha ziyade güzel efsaneler. Onların gerçeğe dayanmadığını düşünüyorum, yine de dediğim gibi, onun hakkında hem film yapımcıları, hem de kitap yazarlarının yaptıklarından çok memnunum. Onun hakkında söylenenler beni hiç şaşırtmıyor. Ukraynalı kadınlar çok güçlü ve güzel. O yüzden bu kadar büyük ve önemli Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'a aşık olması doğal" diye konuştu.
Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca köklü, saygılı ve iyi ilişkilere sahip olduklarını kaydeden Korsunsky, Ukrayna'nın Kozak devleti zamanlarından beri Osmanlı İmparatorluğu ile anlaşmaları olduğunu belirterek, "İki ülke tarihinde Hürrem Sultan gibi örneklerin olması çok doğal" dedi.
Dizi dolayısıyla Hürrem Sultan'a Türkiye'de büyük bir ilgi uyandığını ifade eden Büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anladığım kadarıyla Türkiye'de film yapımcılarının görüşlerini olumsuz olarak algılayanlar da var. Ama bu, sanat. Bir deyim var: Eğer herkes sizin yaptığınızdan memnunsa, o zaman yanlış bir şey yapıyorsunuz demektir. Bunun etrafında tartışmaların olması gayet normal ve doğal. Bu ilgi sayesinde Türkiye'de böyle bir sultanın olduğu daha iyi anlaşılıyor. Sultan Süleyman Türkiye tarihinde çok önemli bir kişiydi, o yüzden onun yanında Hürrem Sultan'ın olmasından çok memnunuz."
TEK UKRAYNALI HÜRREM DEĞİL
Esas adı Aleksandra Lisovska, Avrupa'da tanındığı ad ise Rokselana olan Hürrem Sultan, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi ve sonraki padişah II. Selim'in annesi.
Lehistan Krallığı'nın sınırları içerisinde bulunan Rohatin'de bir papazın üç kızından en küçüğü olarak 1506'da doğan Hürrem Sultan, oğlu II. Selim'in tahta çıkışını göremeden 52 yaşında 1558'de İstanbul'da öldü.
Hürrem Sultan'ın Tatar akıncılar tarafından 20'li yaşlarında kaçırıldığı, Kırım Hanı'nın himayesine girdikten sonra Osmanlı Sarayına verildiği kayıtlarda yer alıyor.
Türkiye'de ve Avrupa'da birçok resim, müzik ve bale gibi tarihi çalışmalara konu olan Hürrem Sultan'ın doğduğu yer olduğuna inanılan Ukrayna'nın Rohatin kentinde bir Hürrem Sultan anıtı da bulunuyor.
Ukrayna tarihi üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Volodimir Serhiyçuk tarafından kaleme alınan "Ukrayna Dünyaya Ne Verdi" ismiyle Türkçe basılan eserde de Hürrem Sultan ve diğer kadın sultanlar, Ukraynalı önemli kişiler arasında sıralanıyor.
Osmanlı padişahının eşi olup yine devletin gidişatında önemli rol almış Ukrayna asıllı bir kadın sultan da, "Deli İbrahim" olarak bilinen Padişah 1. İbrahim'in eşi Hatice Turhan Sultan'dı. Hatice Turhan Sultan da Kösem Sultan ile mücadelesini kazanmış ve kadınların devlet yönetimine karışmalarını yasaklamıştı. Ukrayna folklor kaynaklarına göre, Padişah II. Osman'ın (Genç) eşi Melike Sultan da Ukraynalıydı. (AA)