Baklavayı ye, adımını sorma!
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bir dilim baklava yiyen kişinin 10 bin adım atması gerekiyor. Sonuç; baklavayı eritmek zor!
Sağlık uzmanları toplumda gün geçtikçe artan obezite ve fiziksel aktivite eksikliğine karşı uyarıyor. Bir dilim baklava yiyen bir kişinin en az 10 bin adım atması gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Zonguldak genelinde görev yapan 100 beden eğitimi öğretmenine İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü'nce "Sağlığın Geliştirilmesi Çalıştayı" düzenlendi.
Mehmet Çelikel Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Kızılcık, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Orhan Şahin, Nazım Erduran, Eğitim Şube Müdürü Ersin Durmuş ile Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmi Güneş ve il genelinde çeşitli okullarda görev yapan yaklaşık 100 beden eğitimi öğretmeni katıldı.
Beden Eğitimi öğretmenlerine yönelik programda konuşan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Kızılcık, günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olduğunu ve fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamadığına işaret etti. Kızılcık, "Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite başta olmak üzere bir çok kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite 'spor' kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcanması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli faaliyetler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir" dedi.
Bir kişinin bir dilim baklava yediği zaman en az 10 bin adım atması gerektiğini ifade eden Kızılcık şunları söyledi: "Fiziksel aktivite her yaşta sağlığa yararlıdır. Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında veya bu hastalıkların tedavisinde, yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında önemli farklar oluşturabilmektedir."
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmi Güneş ise obezite tehlikesinin herkesin kapısını çaldığını dile getirerek, teknolojik imkanların fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlığına engel teşkil etmemesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından salonda bulanan beden eğitimi öğretmenleri 7'şerli gruplar halinde toplanarak, fiziksel aktivite ile ilgili eylem planı ve beden eğitimi etkinliklerine katılımların daha etkin sağlanması konularında fikir alışverişinde bulundular. (CİHAN)