Söz konusu ürünlerin en çok kullanılan internet alışveriş sitelerinde satılması ise dikkatlerden kaçmadı.
İNTERNETTEN HİLELİ ÜRÜN SATIŞI
Bu kez özellikle baharatta yapılan oyun gözler önüne serildi. Bora bora premium ipek pul biber ismiyle satılan pul biberde hem gıda boyası hem de gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
SAHTE PUL BİBER NASIL ANLAŞILIR?
Peki sofralardan eksik edilmeyen pul biberin sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Mutfakta sıklıkla kullanılan pul biber, farkında olmasak bile sahte çıkabiliyor. En çok kullanılan baharat türlerinden birisi olan pul biber yerine yıllardır talaş tüketiyor olabilirsiniz. Talaş üzerine gıda boyası ve aroma ilave ederek boyayan dolandırıcılar, tüketici sağlığını hiçe sayıyor.
1 kilo pul biber elde etmek için 10 kilo biber kullanılması gerekiyor. Ancak masraftan kaçınmak adına farklı yöntemlere başvuruluyor. Bu yöntemler sağlık açısından tüketiciyi büyük riske atabilir. Uzmanlar, pul biberin sahte olup olmadığını anlamak için suya konulması gerektiğini söylüyor.
Pul biberi suya döktüğünüzde suyun rengi kırmızıya dönüyorsa sahtedir. Hazırlanırken kullanılan gıda boyası suda çözünecektir. Ancak pul biber az miktarda renk veriyorsa gerçek olduğunun belirtisidir.
Sahte pul biberler genellikle zayıf, yapay veya hoş olmayan bir koku içerir. Koklamak, pul biberin kalitesi hakkında birçok ipucunu verecektir. Aynı zamanda gerçek pul biber tadının kendine has bir acılığı vardır. Ancak sahte baharatların tadı oldukça yapaydır.