Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmanın insan sağlığı üzerindeki etkileri yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, ortalama 13 saat boyunca hiçbir gıda ya da sıvının tüketilmemesinin sindirim sistemi başta olmak üzere vücut üzerinde çeşitli olumlu etkileri olabileceğini belirtti. İşte oruç tutmanın bilimsel olarak desteklenen 8 faydası...
Dini bir ibadet olan oruç, aynı zamanda fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, 1 ay boyunca ortalama olarak 13 saat boyunca hiçbir gıda ya da sıvının tüketilmemesinin sindirim sistemi üzerinde çeşitli etkileri olabileceğini belirtti.
MİDE VE BAĞIRSAKLARI RAHATLATIYOR
Sindirim sisteminin dinlenmesiyle birlikte temizlenen organlar, daha verimli çalışmaya başlar. Mide ve bağırsaklar başta olmak üzere karaciğer ve pankreasın da bu sürede rahat edeceğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Polat, "Bu artıların yanı sıra, günlük sıvı ihtiyacının karşılanamamasıyla dehidratasyon gibi bazı risklerden de bahsetmek gerekir. Aynı zamanda reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalarında açlık ile mide problemleri artış gösterebilir veya kronik hastalıkları olan kişiler ise almaları gereken ilaçları alamayacakları için şikayetleri şiddetlenebilir" şeklinde konuştu.
REFLÜ HASTALARI DİKKAT
Oruç tutarken genel sağlığın riske atılmaması ve özellikle bazı hasta gruplarının çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, "Örneğin hamilelik sürecindeki anne adaylarının yetersiz beslenmesi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle oruç tutacak gebelerin iftar ve sahur sofraları hem dengeli hem de zengin olmalıdır. Susuzluk nedeniyle ağır böbrek hastalarına da oruç tutmaları önerilmezken, hafif vakalara iftar ve sahurda bol su içmesi şartıyla izin verilebilir" dedi.
Gastrit, ülser, reflü ve kronik hastalıkları olan kişilerin doktor görüşü almadan kesinlikle oruç tutmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Zülfikar Polat, "Uzun süre aç kalmak, mide asidini artırarak ülser ve kanama gibi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle reflü hastaları da bu dönemde yediklerine çok dikkat etmeli. Uzun süreli açlık sonrası iftarda birdenbire yoğun ve ağır yemekler tüketmek sindirimle ilgili şikayetleri artırabilir" uyarısında bulundu.