Yemek yemeyi ne zaman bırakmak gerektiği konusunda kesin bir kural olmasa da uzmanlar, özellikle gece geç saatlerde tüketilen yiyeceklerin sağlığımız üzerinde önemli etkileri olduğunu söylüyor. Peki yatmadan önce son öğününüzü ne zaman yemelisiniz?
Uzun Ömür Enstitüsü Direktörü Valter Longo'ya göre, yemek yemeyi bırakmak için belirlenmiş bir saatten ziyade yatış saatinize göre hareket etmek daha doğru. Uzmanlar genellikle uyumadan üç saat önce yemek yemeyi bırakmanın sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bunun nedeni, geç saatlerde yemek yemenin sindirim sistemini zorlayarak uyku kalitesini bozması ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilmesi.
Özellikle orta yaş grubunda görülen kötü uyku, bunama gibi nörolojik hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Dahası, vücut gece boyunca metabolizmasını farklı bir şekilde çalıştırıyor ve bu süreçte enerji yakımını azaltarak yağ depolama eğilimi gösteriyor.
Gastroenterolog Dr. Will Bulsiewicz, özellikle reflü sorunu yaşayan kişilerin yemek yeme süresini daha erkene çekmesi gerektiğini belirtiyor. Bulsiewicz'e göre reflü hastaları, uyumadan en az dört saat önce yemek yemeyi bırakmalı.
Uzun Yaşayanlar Ne Yapıyor?
Araştırmalar, uzun ömürlü insanların beslenme alışkanlıklarını incelediğinde ilginç bir noktaya dikkat çekiyor: Kahvaltıdan önce en az 12 saat boyunca herhangi bir şey tüketmiyorlar.
Bu durumda iki farklı seçenek öne çıkıyor:
🍴Eğer sekiz saat uyuyorsanız, uyumadan dört saat önce yemek yemeyi kesip sabah uyanır uyanmaz kahvaltı yapabilirsiniz.
🍴Alternatif olarak, uyumadan üç saat önce yemek yemeyi bırakıp sabah kalktıktan bir saat sonra kahvaltı edebilirsiniz.
Bu beslenme düzeni, hem metabolizmanın daha verimli çalışmasını sağlıyor hem de kilo kontrolünü kolaylaştırıyor.
Neden Gece Acıkıyoruz?
Saat 23.00 civarında aniden Kore usulü kızarmış tavuk yemek istediğinizi hissediyorsanız yalnız değilsiniz. Çoğu insan, günün ilerleyen saatlerinde tatlı, nişastalı ve tuzlu yiyeceklere karşı daha fazla istek duyuyor.
Bunun temel sebebi biyolojik saatimiz. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, insan vücudu tarih boyunca yiyecekleri mümkün olduğunca verimli şekilde kullanmak ve depolamak için evrimleşti. Çalışmanın yazarlarından Steven Shea, bu durumu şu şekilde açıklıyor:
"İçsel sirkadiyen düzenleme nedeniyle kahvaltıyı atlayıp akşam daha büyük öğünler yeme eğilimimiz var."
Bu yüzden gece saatlerinde yüksek kalorili yiyecekler daha cazip hale geliyor. Ancak uzmanlar, bu dürtülere teslim olmamak için uyku düzenine ve beslenme saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.