Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğum yardımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesiyle birlikte hayata geçirilen yeni destek programı kapsamında, doğum yapan tüm annelere kriter aranmaksızın maddi yardım sağlanacak. Başvurular e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı.
Her Doğan Çocuk İçin Devlet Desteği
Doğum yardımına ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Göktaş, uygulamanın 1 Ocak 2025 itibarıyla doğan tüm çocukları kapsadığını belirtti. Buna göre:
İlk çocuk için: Tek seferlik 5 bin TL ödeme yapılacak.
İkinci çocuk için: Aylık 1500 TL destek verilecek.
Üçüncü ve sonraki çocuklar için: Aylık 5 bin TL ödeme yapılacak.
Bu yardımlar, çocuğun beş yaşına kadar sürecek ve doğrudan annenin banka hesabına yatırılacak.
Başvurular e-Devlet Üzerinden Alınıyor
Bakan Göktaş, vatandaşların başvurularını öncelikli olarak e-Devlet kapısı üzerinden yapabileceklerini ifade etti. Ancak dijital işlemlerde zorluk yaşayanlar için alternatif başvuru yolları da açık:
"e-Devlet'ten başvuru yapamayan vatandaşlarımız, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ile Alo 144 çağrı merkezimizden destek alabilirler."
Hiçbir Şart Aranmıyor, Her Vatandaşa Açık
Yeni doğum yardımı sisteminde herhangi bir gelir, yaş ya da medeni hal şartı aranmıyor. Her Türk vatandaşı, bu destekten eşit şekilde yararlanabilecek. Bakan Göktaş, "Ailelerden çok yoğun bir talep var. Biz de değerlendirme sürecini hızla tamamlayarak ödemelere başlıyoruz" dedi.
Aile Yılı Kapsamında Yeni Destekler Yolda
Doğum yardımının, "Aile Yılı" kapsamında açıklanan ilk adımlardan biri olduğunu vurgulayan Göktaş, önümüzdeki dönemde yeni sosyal desteklerin de duyurulacağını belirtti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilan edilen Aile Yılı'nda, aile yapısını güçlendirecek ve çocuklarımızın geleceğini güvence altına alacak yeni programlarımızı kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz."