Ramazan ayında, derin köklere sahip gelenekler yaşatılmaya devam ediyor. Osmanlı döneminden bugüne kadar devam eden bu kadim gelenek bayram sabahları yaşanıyor. Zamanla unutulan tuz hakkı gelenekleri yeniden gündeme geldi. Peki tuz hakkı nedir? Kadınlara neden tuz hakkı verilir? İşte merak edilenler…
Osmanlı'dan günümüze kadar gelen tuz hakkı geleneği birçok ailede yaşatılmaya devam ediyor. Yüzyıllar öncesine dayanan bu zarif Osmanlı geleneği bayram sabahlarında yaşanıyor. Günümüzde yeniden hatırlanan tuz hakkı birçok ailede yaşatılmaya devam ediyor. Ramazan ayına özgü olan bu geleneğin ne olduğu merak ediliyor. Peki kadınlara neden tuz hakkı veriliyor? İşte tuz hakkı ile ilgili detaylar...
Tuz hakkı, Ramazan ayında oruçlu haldeyken iftar yemeğini hazırlayan kadınların, yemeklerin tuzunu ayarlamak için gösterdikleri fedakarlığın sembolik bir takdiridir. Kadınlar, oruçlu olmalarına rağmen yemeklerin tadına dil ucuyla bakarak tuz oranını kontrol ederler. Bu incelikli özveri "tuz hakkı" adı verilen bir hediye ile ödüllendirilir.
Tuz hakkı, Ramazan ayı boyunca evin yükünü taşıyan ve iftar sofralarını hazırlayan kadınlara duyulan minnettarlığın bir göstergesidir. Eşler, bayram namazı dönüşünde eşlerine tuz hakkı adıyla küçük armağanlar verir, jestler yapar. Bu hediyeleşme geleneksel olarak her Ramazan Bayramı'nda yerine getirilir. Tuz hakkı geleneği maddi değer taşımaz, kadının emeğinin ve sabrının takdir edildiğini simgeler.