Evren, her geçen gün yeni bir gizemle karşımıza çıkıyor. Son olarak, gökbilimciler milyarlarca ışık yılı uzaklıkta bulunan ölü bir galaksiden gelen hızlı radyo patlaması (FRB) tespit etti. Şaşırtıcı olan ise, bu tür sinyallerin yalnızca yıldız oluşum bölgelerinden geldiği sanılıyordu. Peki, yıldız doğumunun çoktan durduğu bir galakside bu patlama nasıl meydana geldi? Bilim insanları, bu olağanüstü keşfi anlamlandırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlanan iki çalışma, bu güçlü enerji patlamalarının yalnızca genç yıldız oluşum bölgelerinden kaynaklandığı düşüncesini yerle bir etti. Artık bilim insanları, ölü galaksilerde de bu esrarengiz sinyallerin izlerini sürüyor. Bu sinyal kaynağının, galaksinin merkezinden yaklaşık 130.000 ışık yılı uzakta, neredeyse tamamen ölü bir bölgede bulunduğuna inanılıyor.
Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan gökbilimci Vishwangi Shah "Bu hem şaşırtıcı hem de heyecan verici, çünkü FRB'lerin galaksilerin içinde, genellikle yıldız oluşum bölgelerinde ortaya çıkması bekleniyor" dedi. Yaptığı çalışma hakkında şu ifadelere yer verdi "Bu FRB'nin ev sahibi galaksisinin çok dışında olması, yeni yıldızların oluşmadığı bölgelerde böyle enerjik olayların nasıl meydana gelebildiğine dair soruları gündeme getiriyor."
Futurism The Byte haberine göre, hızlı radyo patlamalarının, sadece milisaniyeler süren ancak devasa enerji yayan olaylar olduğu vurgulanıyor. O kadar güçlüdürler ki, tek bir patlama Güneş'in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını açığa çıkarabilir. Peki, böylesine büyük bir enerji nereden geliyor? En yaygın teori, FRB'lerin magnetarlar adı verilen aşırı güçlü manyetik alanlara sahip nötron yıldızlarından kaynaklandığı yönündeydi. Ancak bu son keşif, eski galaksilerde genç yıldız oluşumu olmadığı için magnetarların da oluşamayacağını gösteriyor.
2022 yılında da benzer bir FRB sinyali, aktif yıldız oluşumunun gerçekleşmediği Messier 81 galaksisinin dış bölgelerinde keşfedilmişti. Ancak şimdi, benzer bir olayın tekrar yaşanması, FRB'lerin kökenine dair yepyeni teorilerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Northwestern Üniversitesi'nden astrofizikçi Wen-fai Fong, "O zamandan beri buna benzer bir FRB görülmemişti, bu da bizi bunun tek seferlik bir keşif olduğuna inandırdı - ta ki şimdiye kadar."dedi.