Esnek çalışma modeli, çalışanların mesai saatlerini belirli kurallar dahilinde kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyebilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu model, özellikle aile hayatı ve iş dengesini korumak isteyenler için büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle anneler, engelliler, gençler ve yaşlılar gibi dezavantajlı gruplar için daha erişilebilir bir iş ortamı yaratmayı amaçlıyor. Peki hangi çalışma modelleri gündemde? Mesai saatleri kısalacak mı? Faruk Erdem A Haber'e anlattı.
"Dünya değişiyor, çalışma hayatı değişiyor" şeklinde vurgu yapan Faruk Erdem, yeni çalışma modellerinin ülkemizde de uygulanması noktasında bir çalışma olduğunu belirtti. Çalışma modellerine ve dezavantajlı olan kesimlere değindi.
Pandemi dönemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma modelleri birçok sektörde hızla yayıldı. Büyük şirketlerin bir çoğunda, özellikle teknoloji, yazılım, dijital pazarlama, grafik tasarım gibi sektörlerde, kamu ve özel kurumlarda uzaktan çalışma modeli uygulanıyor. Ancak sağlık, inşaat ve güvenlik gibi alanlarda ya da sanayi gibi sektörlerde uzaktan çalışma modeli mümkün olmuyor. Erdem, uzaktan çalışanlarla ofiste çalışanlar arasında özlük hakları bakımından ayrımının olmaması noktasında da yasal altyapıların yapılacağını belirtiyor.
Esnek çalışma saatleri ise çalışanların belirlenen haftalık çalışma süresini tamamlamak koşuluyla iş ve özel hayatlarını daha iyi dengeleyebilmelerini sağlıyor. Örneğin, bir çalışan sabah erken saatlerde işine başlayıp daha erken çıkabilir ya da daha geç başlayarak geç saatlere kadar çalışabilir. Bu sistem, özellikle çocuk sahibi ebeveynler, engelliler, gençler, akademik kariyer yapanlar, yaşlılar ve engelli yakını olanlar için büyük kolaylık sunuyor.
Faruk Erdem, esnek çalışma modelleri hakkında şu ifadelere yer verdi: "Bu esnek çalışma özellikle bu aile yılıyla birlikte anneleri de çok ilgilendiren bir konu. Hem kamuda hem özel sektörde uygulanabilir. Nasıl uygulanır? Burada esnek çalışma deyince biz çalışma saatlerinden bahsediyoruz aslında. Mesela çalışma saati haftalık 45 saatse, 45 saati zaten dolduracaksınız. Ama işte sabah 8'de geleyim, akşam 5'te gideyim kuralını değiştiriyorsunuz. Ne yapıyorsunuz? Ben daha erken geleyim, daha geç çıkayım gibi tamamen gönüllülük esasıyla ve kurumla uyum içinde bu saatleri ayarlayabilecek. Özellikle annelerden bahsediyorum. Dolayısıyla esnek çalışmada daha az çalışma yok ama çalışma saatleri değişmiş olacak."