Ramazan ayının habercisi ilk teravih namazı 28 Şubat Cuma akşamı kılınacak. 1 Mart'ta başlayacak olan Ramazan öncesinde, camilerde cemaatle ya da evde bireysel olarak kılınabilen teravih namazının vakti ve kılınış şekli merak ediliyor. Peki, teravih namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? İşte teravih namazına dair merak edilenler...
Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala, milyonlarca Müslüman ilk teravih namazı için hazırlıklarını tamamlıyor. 1 Mart Cumartesi günü tutulacak ilk oruçtan önce, Ramazan ayını karşılamak için 28 Şubat Cuma akşamı teravih namazı kılınacak. İşte cemaatle ve evde teravih namazı kılınışına dair tüm merak edilenler...
Teravih Namazının Önemi ve Hükmü
Teravih kelimesi, Arapça'da "rahatlatmak, dinlendirmek" anlamına gelen "tervîha" kelimesinin çoğuludur. Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan bu nafile namaz, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sünneti olarak Müslümanlar tarafından asırlardır ihya edilmektedir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı bırakarak yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 177-178).
Yine Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Salâtü't-Teravih, 1; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.
Kaç Rekat Kılınır?
Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden itibaren cemaatle 20 rekat olarak kılınmıştır. Sahabe döneminden itibaren bu uygulamaya karşı herhangi bir itiraz gelmemiştir ve İslam alimleri tarafından bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de pek çok İslam ülkesinde, özellikle Türkiye'de, camilerde 20 rekât cemaatle kılınmaktadır.