Termometreler çakılacak! İstanbul’a kar yağacak mı? MGM uyardı: Çığ, don ve buzlanmaya dikkat!
Türkiye genelinde etkisini artıran soğuk hava dalgasının ardından "Hafta sonu hava durumu nasıl olacak?" sorusu gündeme geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çığ, don ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyardı. Özellikle İstanbul'da kar yağışının devam edip etmeyeceği ve dondurucu soğukların ne kadar süreceği merak konusu oldu.
Türkiye soğuk hava dalgasının etkisi altındayken gözler hafta sonuna çevrildi. Termometreler sıfırın altına ineceği belirtilirken, çığ, buzlanma ve don uyarıları peş peşe geldi. İstanbul'da "Kar yeniden yağacak mı?" sorusu merak konusu oldu. Ülke genelinde rüzgarın kuvvetlenmesi, yüksek kesimlerde karın etkisini artırması ve yer yer lodos fırtınasının görülmesi bekleniyor. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek, A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu.
UZMAN AÇIKLADI
İstanbul, dün etkili olan yoğun kar yağışının ardından bugün daha sakin bir hava ile güne başladı. Kar, şehrin birçok noktasında beyaz örtü oluşturmuş, günlük yaşamı kısa süreliğine etkilemişti. Meteoroloji Uzmanı Adil Tek A Haber canlı yayınında hava durumuna ilişkin yeni bilgiler verdi.
İSTANBUL'DA KAR DEVAM EDECEK Mİ?
Adil Tek, İstanbul'da şu anda günlük güneşlik bir hava olduğunu belirtti. Lodos rüzgarının etkili olduğunu söyleyen Tek, rüzgarın zaman zaman fırtına değerlerine ulaşabileceğini ifade etti. Bugünkü sıcaklıklar 4 ila 6 derece arasında değişirken, zemindeki karın büyük ölçüde eridiği gözlemlendi.
"Bu önümüzdeki günlerde yani bu geceden itibaren sıcaklıklar da gittikçe artmaya başlayacak. Şu anda İstanbul'da sıcaklıklar 4 ila 6 dereceler arasında değişiyor. Zemindeki kar da yavaş yavaş akşam saatlerinde hemen hemen tamamına yakın büyük bir bölümü erimiş olur; sadece kuzeye bakan kesimlerde biraz daha zeminde kar kalır. Dün gece buzlanma vardı, artık buzlanma riski de ortadan kalkmış vaziyette."
HAFTA SONU HAVA NASIL OLACAK?
Adil Tek, İstanbul'da sıcaklıkların yarın 12 dereceye, pazar günü ise 16 dereceye çıkacağını belirtti. Yurdun batı bölgelerinde Lodos ile birlikte güneyden gelen sıcak hava etkili olurken, Ege kıyılarında yarın ve pazar günü hafif yağış geçişleri bekleniyor.
"Gün içerisinde sıcaklıklarla birlikte o buzlu karlar da yavaş yavaş, buz da yavaş yavaş erimeye başlayacak. Yarın İstanbul'da sıcaklık 12 derecelere kadar çıkıyor. Pazar günü ise 16 dereceleri bulacak. Yurdun batı bölgeleri yine bu Lodos'la birlikte güneyden gelen sıcak havayla birlikte sıcaklıkların arttığını göreceğiz batı bölgelerinde. Ege kıyılarında yarın için yağış var kıyı bölgelerde, yine pazar günü de Ege kıyılarında hafif olsa hafif yağış geçişlerini görüyor olacağız gözüküyor."
LODOS RÜZGARINA DİKKAT
Uzman Tek, Lodos rüzgarının fırtına şiddetine ulaşabileceğini ve yüksek binalardan uçabilecek cisimlere, ağaç devrilmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Adil Tek, rüzgarın deniz ulaşımında aksamalara yol açabileceği ve özellikle Marmara Denizi'nde sefer iptallerinin olabileceğini ifade etti.
"Bu hafta artık sıcak periyoda girmiş vaziyetteyiz ve dikkat edilmesi gereken en önemli şey; Lodos'tan esen rüzgarın fırtına ile birlikte bazı şeyleri uçurabilecek şiddete erişmesi. Yani şöyle ki, yüksek binalarda çatılardan başımıza bir şeyler uçabilir, buna dikkat etmek gerekiyor. Ağaç devrilmeleri olabilir özellikle... Ve de deniz ulaşımında da büyük aksaklıklara yol açabilir. Özellikle Marmara'da bu gece ve yarın, hatta pazar günü için de deniz ulaşımında iptaller yaşanacaktır büyük olasılıkla rüzgar şiddetinden kaynaklı olarak."