Son dakika: Erdoğan Sıcak hayatını kaybetti! Usta oyuncu Erdoğan Sıcak kimdir?
Son dakika haberi: Erdoğan Sıcak geçtiğimiz günlerde fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Usta oyuncu Erdoğan Sıcak'tan bugün kötü haber geldi. Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, usta sanatçı Erdoğan Sıcak’ın vefat ettiğini duyurdu. Onur Akay'ın ardından acı haberi Erdoğan Sıcak'ın kızı Tutam Sıcak sosyal medya hesabından,' Babam Erdoğan Sıcak'ı kaybettik. Perşembe günü defnedeceğiz. Detaylı bilgiyi daha sonra vereceğim’ notuyla paylaştı. 79 yaşındaki Erdoğan Sıcak kimdir?
- Giriş Tarihi: 22.07.2019 | 11:58
Erdoğan Sıcak tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Uzun süredir KOAH ile mücadele eden usta oyuncu, 8 Şubat'ta yoğun bakıma kaldırılmıştı. Sıcak, Türk sinemasının en önemli aktörleri arasında yer alıyordu. Birçok önemli yapımda rol alan emektar oyuncunun vefatı büyük üzüntü yaşattı. Peki, Erdoğan Sıcak kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Erdoğan Sıcak'ın özgeçmişi...
Erdoğan Sıcak, tedavi gördüğü Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti. Uzun süredir KOAH hastalığı ile mücadele eden usta oyuncu, 8 Şubat'ta hastaneye kaldırılmış, yoğun bakım ünitesine alınmıştı. Erdoğan Sıcak'ın vefat haberi ajanslara son dakika bilgisi olarak düşerken, binlerce kişi usta sanatçının hayatını araştırıyor.
Peki, Erdoğan Sıcak kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Erdoğan Sıcak'ın hayatı...
ERDOĞAN SICAK KİMDİR, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?
Erdoğan Sıcak 18 Ağustos 1940 yılında İstanbul'da dünyaya geldi.
Yoğun bakımda tedavi altında bulunan Sıcak, ilk olarak 1975 yılında Kaynanalar dizisinde rol aldı. Sıcak, 1987 yılında Türk sinemasının kült yapımlarından bir tanesi sayılan Muhsin Bey'de oynadı.
Türk tiyatro ve sinema camiasının usta oyuncuları arasında yer alan Erdoğan Sıcak, son olarak İstanbullu Gelin dizisinde rol almıştı. Erdoğan Sıcak ayrıca internet üzerinden yayınlanan Şahsiyet dizisinde de rol almıştı.
Erdoğan Sıcak'ın izleyicilerin hafızlarına kazındığı bazı yapımlar; Ekmek Teknesi, Tatlı Hayat, Ayrılsak da Beraberiz, Yabancı Damat, Arka Sokaklar, Genco, Kurtlar Vadisi Pusu, Adanalı, Karadağlar, Pis Yedili, İşler Güçler, Medcezir, Şevkat Yerimdar, Kırgın Çiçekler, İstanbullu Gelin, Şahsiyet.
KOAH NEDİR?
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), bir akciğer hastalığıdır.
Halk dilinde "kronik bronşit", "müzmin bronşit" gibi adlarla bilinen KOAH, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak soluk alıp verme sırasında hava akımının kısıtlanması ile nitelenen süreğen (kronik) bir hastalıktır.
Amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık öbeğine giren Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın en önemli özelliği, akciğerlere giren ve çıkan havayı, soluk darlığına neden olacak kadar kısıtlayabilmesidir.
KOAH nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 2.500.000 kişi yaşamını yitirmektedir. Dünya genelinde ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın artış oranı % 163 gibi yüksek bir sayıdır.
Kalıtsal özellikleri de görülen KOAH'ın yarattığı hava akımının engellenmesinin nedeni; akciğerlerde gelişen yangının (enflasmasyonun) yol açtığı asaldoku (parenkim) harabiyeti (amfizem) ve/ya da küçük hava yollarındaki daralma ve bronş çevresindeki liflenmedir (peribronşiyal fibrozis, küçük hava yolu hastalığı).
KOAH'IN NEDENLERİ
Mesleki zararlı gazlar, tanecikler (mikro parçacık) solunması
Etkin biçimde sigara kullanımı
Hava kirliliği
Genetik (alfa-1-antitripsin enzim eksikliği)
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belirtiler
Öksürük
Balgam çıkarma
Kan tükürme
Soluk darlığı
Kanın oksijen doymuşluğunda azalma
Kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişme
Göğüste tıkanma
Hırıltılı solunum
ASTIMDAN NASIL AYIRT EDİLİR?
Astım, genellikle çocuk ve genç yaşlarda görülürken, KOAH, 50 yaşlarından sonra ortaya çıkar. KOAH sigara içenlerde görülmesine karşın, astımın sıgara ile ilgisi yoktur. Astımda iyileşme olanaklıyken, KOAH'ın sağaltımında (tedavisinde), akciğerde yaratılan hasarın geriye dönüşü yoktur.
TANI NASIL KONULUR?
Hastalığın tanısı, akciğer grafisi ve SFT (Solunum işlevi incelemesi)'nin yanı sıra EKG ve tam kan sayımı ile bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları sonucu konulur.
TEDAVİ SÜRECİ
Tanı konulduktan sonra KOAH'ın evrelendirilmesi sonucunda sigaranın bırakılmasının yanı sıra benzer risk etkenlerinin azaltılması yoluna gidilir. Kullanılacak ilaçlar astım tedavisinde olduğu gibi solunum yoluyla kullanılan püskürtülen ilaçlardır (spreyler). İlaç dışı sağaltımı için kanlarında Oksijen bölümsel basıncı hastalık nedeniyle belirli bir değerin altına düşmüş olgularda hekim kararıyla oksijen terapisi uygulanır. Öksürük ile balgam çıkarma olağandışı boyutlara varırsa (akut, iveğen atak), hastanın yatarak iyileştirilmesi söz konusudur. Fizyoterapi, solunum alıştırmaları, beslenme desteği ve psiko-sosyal desteklerle yardımcı unsurlar kullanılır. Cerrahi yöntemler de uygulanmaktadır.