Son dakika: Batılı ülkeler sosyal medyayı nasıl denetliyor? ABD’li uzman sosyal medya terörünü A Haber'e anlattı |Video
Son dakika haberi... Türkiye, sosyal medya terörüne karşı gerekli önlemleri devreye sokmaya hazırlanıyor. Peki Avrupa ve ABD'de özellikle sosyal medyadaki dezenformasyonla nasıl mücadele ediyor? Hükümetler hangi adımları atıyor? Brookings Enstitüsü teknoloji inovasyon merkezinin direktörü Darrell West A Haber'e anlattı.
- Giriş Tarihi: 06.07.2020 | 12:52
- Güncelleme Tarihi: 06.07.2020 | 12:57
Türkiye, sosyal medya terörüne karşı gerekli önlemleri devreye sokmaya hazırlanıyor. Peki Avrupa ve ABD'de özellikle sosyal medyadaki dezenformasyonla nasıl mücadele ediyor? Hükümetler hangi adımları atıyor? Brookings Enstitüsü teknoloji inovasyon merkezinin direktörü Darrell West A Haber'e anlattı. İşte dış haberler editörümüz Eda Ulusoy'un özel röportajı...
-Sosyal medya kadar yalan haber kavramı da artık hayatımızda. Bu platformlarda doğru ile yanlışı nasıl ayırt edeceğiz?
SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI GEVŞEK DAVRANDI
Tamamen haklısın. Sosyal medya, insanların dünya hakkında bilgi alma şekillerinden biri. Bugün endişelenmemiz gereken şeylerden biri, yalan haberler ve oldukça kolay bir şekilde sosyal medyada yayılan yanlışlar. Tüketiciler, dijital okur yazarlığı ciddiye almalı. Online olduğumuzda fazlasıyla dikkatli olmalıyız. Kaynakları nasıl değerlendireceğimizi öğrenmeliyiz. Kaynakları güvenilir olandan güvenilir olmayana göre fark edebilmeliyiz. İnsanların bilgiyi değerlendirme konusunda sorumlulukları var. Ama sosyal medya platformlarının da sorumluluğu var. Yanlış haberlere ve dezenformasyonun yayılmasına izin vererek çok gevşek davrandılar. Şimdi bu konuda biraz daha sert olmaya başladılar. Bu konudaki çabalarını genişletmeleri gerekiyor. Gerçekten sahte olduğu belli olan sayfalar var. Bunlara izin vermek için hiçbir sebep yok. Bu hizmet kullanım şartlarının ihlali demek. Yani bu konuda kendimizi korumak için yapabileceğimiz çok sayıda şey var.
-Sosyal medya üzerinden yayılan sahte haberler aslında ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bu tehlikenin önüne nasıl geçilebilir?
SOSYAL MEDYADA YALAN HABER TEHLİKESİ
Hükümetler, sosyal medya tarafının daha şeffaf olması için çabalıyor. Bence herkes neler olup bittiğine dair daha çok bilgiye ihtiyaç duyduğumuzu biliyor. Bazen insanlar sahte hesapların arkasına saklanıyor ve bu hesapları yanlış bilgileri yaymak için kullanıyorlar. Sosyal medya platformları bu konuda daha iyi bir yönde ilerlemeli. Hükümetler de onları bu yönde ilerlemeleri ve şeffaflık sağlamaları için yüreklendirmeli. Kullanıcıların gerçek ve sahte haber arasındaki farkı anlamaları için bu tarz bilgilerden kimin sorumlu olduğunu, kaynakların ne olduğunu tespit etmeliler. Sosyal medya şirketleri, nefret söylemi ve şiddet içerikli sayfalar konusunda polislik yapmalı. Bence bu tarz adımlar, kullanıcıların suistimal edilmesini önlemeye fazlasıyla yardımcı olacak.
HÜKÜMETLERE NE ROL DÜŞUYOR?
Kesinlikle devlete ait kurumların yardımcı olabileceği çok sayıda konu var. Tüketicileri bazı kırılgan olan siteler, sayfalar konusunda uyarabilirler. Kesinlikle devlet kurumlarının hem kullanıcıların kendilerini korumasında hem de şirketlerin daha sağlıklı bir diyalog için yapması gerekenler konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum.
-Avrupa'ya baktığımızda özellikle Almanya'nın sosyal medyadaki nefret söylemine dair sert adımlar attığını biliyoruz. Almanya nasıl bir yöntem izliyor?
SOSYAL MEDYA NEFRETİ YAYAN BİR PLATFORM
Almanya, nefret söylemi ve şiddetle savaş konusunda oldukça sert. Herhangi bir Avrupa ülkesine kıyasla Aalmanya en sert kurallara sahip. Örneğin, nazi ideolojisini savunan hesaplara oldukça hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. Irkçılık yapan hesaplara hiçbir tolerans gösterilmiyor. Bence herkes şunu anlıyor; sosyal medya, aşırıcılığı, nefreti ve toleranssızlığı yayan platformlar haline geldi. Her ülke, bu meselelerle nasıl mücadele edeceğini yeniden düşünmeli.
-Sizce merkezleri dışında başka ülkelerde de ofis açmaları nasıl bir önem taşıyor? Örneğin Türkiye'de bu platformların hiçbirinin temsilcisi yok?
ONLARIN DA YARARINA
Şirketler, uluslararası hale gelerek farklı ülkelerde ofisler açıyor. Bence bu önemli bir trend. Çünkü özellikle sahada neler olduğunu anlamaları gerekiyor. Kaliforniya'da çalışan biri yalnızca oradan bakarak dünyanın diğer yerlerinde neler olduğunu anlayamaz. Pek çok farklı yerde ofise sahip olmaları şirketleri söz konusu ülkelere dair, bilginin nasıl kullanıldığına dair, yerel gurupların bu konularla nasıl mücadele ettiğine dair bilgilendiriyor. Dolayısıyla ofis açmanın sosyal medya platformlarının yararına olduğunu düşünüyorum.
HABER KURULUŞLARINA NASIL BİR ROL DÜŞÜYOR?
Haber kuruluşları bir insanın neler olduğunu, kırılgan tarafları, kimin sahte haber yaydığını anlamasına yardımcı olmalı. Medyanın rolü çok önemli. Tüketicilerin bilgiyi değerlendirmesi ve doğru ile yanlışı ayırt etmesi çok zor. Bu yüzden gazeteciler bu konuda çok yardımcı olabilirler. Sosyal medya, aşırılıkçılığı ve hoşgörüsüzlüğü teşvik ediyor. Aynı görüşteki insanlar birbirlerini kolaylıkla bulabiliyor. Hepimiz sosyal medya platformlarının risklerinin ve işe yaramayan yönlerinin farkında olmak zorundayız. Vatandaşların, şirketlerin ve devlet kurumlarının daha iyi bir iş ortaya çıkarma konusunda yardımcı olabileceğini bilmeliyiz.